top of page

Директна ЕУ средства за Будимпешту

Европска комисија директно ће финансирати зелени развој Будимпешти, кроз програм за помоћ у постизању климатских циљева до 2030. године у 100 градова у Европи, саопштио је градоначелник Гергељ Карачоњ.



Европска комисија ће, сем Будимпеште, подржати и зелени развој Мишколца, у северној Мађарској, и Печуја на југу, навео је Карачоњ у објави на Фејсбуку.


Циљ мисије је да помогне европским градовима да остваре своје климатске циљеве до 2030. и постану „центри експеримената и иновација како би се омогућило свим градовима да следе њихов пример до 2050. године“, наводи се на веб страници мисије.


Програм вредан 360 милиона евра омогућава велики степен независности градовима, а Будимпешта ће морати да изради нацрт „споразума о климатским градовима“, у којем ће се детаљно изнети сви концепти за секторе управљања градом, како би се постигла климатска неутралност, рекао је Карачоњ.


„Будимпешта је добила одличну прилику коју морамо искористити. Учинићемо све што је у нашој моћи и затражити подршку и сарадњу владе“, додао је он.

bottom of page