top of page

ДК: Замрзавање цена је замазивање очију

„Инфлација којој је кумовао премијер Орбан изазива све већу патњу људи“, рекао је министар финансија у сенци из редова опозиционе Демократске коалиције (ДК) Золтан Боднар, на конференцији за новинаре. Он каже да су продавнице „пуне очајних купаца, док се многи боје да преузму рачуне за комуналне услуге“.



Боднар је рекао да су цене хране порасле за 40 одсто од прошле године и приметио да „таква инфлација није погодила Мађарску од комунистичке Ракошијеве ере, раних педсетих година". Он је мишљења да влада „путем највећег европског ПДВ-а од 27 одсто, профитира на беди мађарског народа“.


"Тврдња премијера Виктора Орбана да ће горње границе цена обуздати инфлацију јесте чиста лаж. Увођење додатних ограничења није ништа друго до замазивање очију јавности и само ће додатно повећати инфлацију. Потребне су хитне мере да се заустави Орбанова катастрофална инфлација", рекао је он.


Боднар захтева да се ПДВ на основне прехрамбене производе тренутно смањи на нулу, да би у априлу могао да буде повећан на пет одсто. Такође, ПДВ на гас и струју за домаћинства, требало би да буде смањен на пет одсто, рекао је он.


"Владине субвенције за комуналне услуге требало би да буду уведене за сва мала и средња предузећа, док би високо профитабилне фирме, као што су казина у власништву пословних људи блиских влади, требало да буду опорезована", рекао је Боднар.


Он уједно предлаже да се одреди циљни датум за увођење евра, у интересу стабилизације курса форинте.

bottom of page