top of page

ДК: Инфлација је Орбаново дело

Демократска коалиција тражи од Хунгарикум комисије, надлежне за специфичне мађарске производе, да „Орбанова инфлација буде проглашена за хунгарикум". По мишљењу ове странке, "сада је доказано да је влада лагала мађарски народ: нема ни ратне инфлације ни инфлације санкција, јер Орбанова инфлација диже цене".



У саопштењу се истиче да је мартовска инфлација од преко 25 одсто чак три пута већа од европског просека. „Кад год се данас говори о Мађарској у било ком делу света, то није у вези са нашим националним специјалитетима, већ са потпуно јединственом Орбановом инфлацијом. То ће бити први и једини 'хунгарикум' који ниједна земља неће хтети да увезе“, наводи ДК.


Та странка је подсетила да је цена већине основних животних намирница у Мађарској удвостручена у последње две године, што је повећање цена без премца у свету. Према ДК, постоји само један начин да се обузда Орбанова инфлација: елиминисати узрок, Орбанов режим.


Влада ће задржати меру ограничења цена комуналних услуга током целе ове године, рекао је министар енергетике на видео снимку објављеном на Фејсбуку. Чаба Лантош је истакао да ће земља „сигурно имати довољно гаса за следећу грејну сезону". Резерве гаса су и даље велике након благе зиме, а сигурне испоруке подржане су ефективним уговорима, нагласио је министар.


Он сматра да је Мађарској потребна нуклеарна енергија, јер је то „извор енергије са нултом емисијом угљен-диоксида, који би могао помоћи Мађарској да испуни своје циљеве климатске политике". Рекао је да је примарни фактор раста Мађарске соларна енергија, са укупним капацитетом соларне електране од преко 4.500 МВ, што је две трећине просечне потрошње у земљи.


Он је додао да би домаћа експлоатација фосилних горива могла бити „донекле повећана“ како би се допринело енергетској независности Мађарске.

bottom of page