top of page

Добија ли Будимпешта приватну брзу пругу до аеродрома

Многи, па и мађарска влада, увиђају да се железничка и друмска путна веза између аеродрома "Ференц Лист" и центра Будимпеште морају проширити. Међутим, вероватно је мало ко очекивао да ће се доћи на идеју о приватној супер железничкој линији.



Они који су већ користили услуге аеродрома "Ференц Лист" знају да се до центра града може путовати аутомобилом, односно таксијем, шатл аутобусом или возом. Међутим, железничка веза није директна. Под условом да желите да наставите путовање возом, потребно је да изађете из аутобуса на железничкој станици Ферихеђ. Она се налази у близини терминала 1 аеродрома у Будимпешти, који данас користе само карго и приватни авиони. Како сазнајемо, у плану је директна железничка веза између центра града и аеродрома, али се на плану реализације још ништа није догодило.


Мађарска влада ће, како је и званично саопштено, откупити аеродром од садашњих страних власника и планира да га прошири у близини Терминала 2, новим терминалом. Национална компанија за развој инфраструктуре (НИФ) планирала је брзу железничку линију између станице Кебања-Кишпешт (10. округ Будимпеште) и аеродрома. Према тим плановима, ова линија би постала део источног крака будуће брзе мреже.


На основу идеје НИФ-а, међуградски и брзи возови би саобраћали на новој линији и стајали би само на аеродрому, у подземној станици. У међувремену, приградски путнички и теретни возови би користили стару линију. Као резултат тога, саобраћај би могао да се одвија лакше и брже између аеродрома и центра Будимпеште, али се до сада није одмакло даље од замисли.


Према порталу ИХО.ХУ, Кинези би желели да изграде железничку везу између Терминала 2, односно 3 и центра Будимпеште. Међутим, то би била приватна супер железничка пруга, која не би била део мађарског железничког система. Према изворима мађарских медија, разлог је то што су имали лоше искуство са радом и стањем државне мађарске железнице током реновирања пруге Београд - Будимпешта. Због тога не би желели да интегришу нову приватну супер железничку линију у већ постојећи систем. Уместо тога, они би изградили надземну железницу са посебним тарифама.


Гергељ Гуљаш, министар у кабинету премијера, признао је током последњег брифинга за новинаре, у четвртак, да су неопходне и реконструкција аеродромског брзог пута и проширење железничке везе. Он је том приликом додао да би оба пројекта могла бити реализована из приватних финансијских извора. Према његовим речима, такве инвестиције коштаће стотине милиона евра.


„Постоје пројекти који се могу реализовати тржишно, поготово на железници“, закључио је он.


Гуљаш при том није споменуо ни Кину ни Кинезе, нити приватну супер железницу, али неименовани извори портала ИХО.ХУ и даље тврде да би Кинези могли да уђу у пројекат и изграде дуго прижељкивану железничку везу до аеродрома.

bottom of page