top of page

Додик отворио "Српске дане" у Будимпешти

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да премијер Мађарске Виктор Орбан представља синоним онога што ЕУ треба да буде. "На његовој политици ЕУ има шансе да преживи. На овој другој, либералној, то је проблем. Орбан је рационалан, важан и реалан политичар у Европској унији", рекао је Додик, који борави у Мађарској поводом манифестације "Српски дани".

Додик је истакао да је мађарска Влада на челу са Виктором Орбаном у континуитету подржавала различите активности српске заједнице. "Имамо намеру да манифестација 'Српски дани' у Мађарској постане традиција. Вечерас је предвиђено први пут отварање ove манифестације у организацији Епархије будимске", рекао је Додик.

Истакао је да је Кабинет председника Републике Српске покровитељ и додао да ће цео месец бити посвећен данима духовне српске вредности и културе. "Учествоваће многи из Српске и Србије. Добри односи између Српске, Србије и Мађарске свакако су допринели томе да једна оваква активност буде у Будимпешти", истакао је Додик. Додик је вечерас у Будимпешти отворио манифестацију "Српски дани", у оквиру које ће у наредних мјесец дана у Мађарској, кроз различите догађаје и програме, бити представљени српска култура, обичаји, уметност и наука. Манифестацији у палати Текелијанум присуствују представници Српске православне цркве, односно Епархије будимске као носиоци манифестације, међу којима и епископ Лукијан, министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, министар без портфеља у Влади Србије задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић, амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица, председниca Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, представници институција Мађарске, као и бројни гости и званице.

Епископ будимски Лукијан истакао је на отварању да Срби могу рачунати на Републику Српску и Србију које помажу свој народ ма где он био. Такође је нагласио да је Српска православна црква увек водила бригу о свом народу, да је била чувар националног идентитета и културног блага, па и у времену када Срби нису имали своју државу.

"Не треба посебно истицати због чега су значајни `Српски дани`. Ми смо део мађарског друштва и својом културом доприносимо целокупном друштву у Мађарској. То место треба да чувамо и да га развијамо", нагласио је епископ Лукијан током обраћања у палати Текелијанум.

Српска православна Епархија будимска донела је одлуку о покретању манифестације "Српски дани" која ће трајати цео октобар. Палату Текелијанум, као задужбину, основао је велики српски добротвор Сава Текелија 1838. године да би се у њој школовали сиромашни ђаци и студенти из свих крајева. Данас, међутим, о овом здању брине Епархија будимска, која један део палате издаје по тржишним условима Српској школи "Никола Тесла" за смештај њених ђака из Србије и унутрашњости Мађарске. Наиме, у овој згради се, у закупљеном простору, налази један од два српска ђачка дома у Будимпешти, а обнову је пре неколико година финансирала АП Војводина. Остали део зграде Епархија будимска издаје грађанима Будимпеште као стамбени прозор, а такође и у туристичке сврхе.

bottom of page