top of page

Дуплиран број илегалаца на граници

Updated: Nov 4, 2022

Мађарска је од 2015. потрошила скоро 650 милијарди форинти (1,5 милијарди евра) на заштиту своје јужне границе, од чега је само два одсто обезбедила Европска унија. Око 234.000 илегалних миграната је покушало да уђе у земљу до 1. новембра ове године, што је готово дупло већи број у поређењу са прошлом годином.



Државни секретар Министарства унутрашњих послова Бенце Ретвари, поднео је парламентарном Одбору за одбрану извештај о организационим питањима јединица граничне страже и мерама заштите јужне границе. Он је том приликом рекао да је за доградњу, појачавање и надзор ограде обезбеђена неопходна техничка опрема, додајући да је Мађарска тим великим делом „кредитирала Европску унију".


Државни секретар је рекао и да је до сада 894 кандидата потписало уговоре о ступању у граничну службу, а да је 636 њих већ положило стручни испит. Он је додао да се очекује да ће број граничара до зиме достићи 1.000 људи.


Према речима Ретварија, 234.000 илегалних миграната је покушало да уђе у земљу до 1. новембра ове године, што је готово дупло већи број у поређењу са прошлом годином, када их је било 122.000. Годину дана пре тога их је било свега 6.000. Ове године су, како је рекао, ухапшена 1.624 кријумчара људи, којих је лани било 1.277, а 2020. године 455.


Ретвари је истакао да је формирање граничних јединица било успешно и додао да је вест о појачању јужне граничне ограде и размештању граничарара стигла и у земље из којих мигранти долазе, па све више њих у овом периоду покушава да пређе границу и то што пре, јер стрепе од могућег затварања граничних капија.


Државни секретар је рекао да се илегални мигранти често упуштају у физичке обрачуне са граничарима, уместо да беже, а дешавају се и тешки физички напади. Зато је у току појачавање граничне ограде, а нова се гради на деоници Ходун.


Када је реч о платама, Ретвари каже да граничари месечно добијају 300.000 форинти (730 евра) бруто током обуке и 400.000 форинти (980 евра) бруто након испита, док извиђачи добијају 500.000 форинти (1.220 евра).


Посланик Ласло Ђерђ Лукач (из странке Јобик), рекао је да повећање броја ухапшених кријумчара људи указује на то да садашње казнене мере немају довољнан ефекат одвраћања.

bottom of page