top of page

Дуро: Украјина нека се одрекне територија

Дора Дуро, потпредседница мађарске странке Наша домовина, дала је интервју ТВ каналу Русија данас, у којем је изјавила да Украјина мора да се одрекне територија зарад мира.


Мађарска политичарка је поновила своју изјаву руском листу Известија, рекавши и да се придруживање Украјине НАТО-у без ризика од сукоба, у пуном обиму може постићи само ако Русија одобри тај потез. „Украјина мора да се одрекне своје територије зарад мира, а Европа не сме да подреди своје интересе интересима Сједињених Држава“, рекла је она.


Овај њен став изазвао је негодовање у Украјини, па је Олех Николенко, портпарол украјинског Министарства спољних послова рекао да Украјина има суверено право да бира своје безбедносне опције.


Олена Кондратјук, председница украјинског парламента, истакла је да тој земљи није потребна руска дозвола за улазак у НАТО. „Желела бих да подсетим Дору Дуро, која је дала ову изјаву, да је Европа место где се поштују границе и суверенитет“, цитирао је њену изјаву портал Индекс.


Име Доре Дуро појавило се и на веб страници која садржи списак "украјинских непријатеља". База података је званично названа "Миротворац", али је називају и "листом мртвих".

bottom of page