top of page

"Европа Ностра": Дечани и даље угрожени

Манастир Високи Дечани остаје на листи седам најугроженијих објеката културне баштине у Европи, саопштила је данас организација Европа Ностра након што су њени представници посетили Косово и Метохију прошле недеље.


Српски православни манастир из 14. века уврштен је на Листу седам најугроженијих места културне баштине у Европи 2021. године, а приликом посете КиМ представници Европа Ностре утврдили су да ни годину дана након објављивања ове листе, нису решени главни проблеми због којих су Високи Дечани угрожени у значајној мери, наводи се у саопштењу ове организације.

Прво, још није усаглашено коначно решење у вези са последицама које могу изазвати планови о повећању саобраћаја унутар и око специјалне заштитне зоне манастира Дечани, као ни пројекат на обали реке Бистрице, који би могао да негативно утиче на природно окружење манастира.

Друго, судска одлука привремених приштинских институција из 2016. године којом је манастиру Дечанима потврђено власништво над 24 хектара земљишта још није спроведена кроз закониту регистрацију манастирског земљишта, што нарушава владавину права и правну сигурност овог живог манастира, наводи Европа Ностра.

Треће, због сложених безбедносних изазова, представници Европа Ностре дошли су до закључка да би манастир и даље требало да непрекидно чувају војници КФОР-а, што је потврдио и командант тих снага, наводи се у саопштењу ове организације.

У саопштењу Европа Ностре истиче се да се „манастир Дечани повремено суочава и са неоснованим покушајима ревизије културног и историјског идентитета верског наслеђа, тенденцијом која није у складу са европским и међународним принципима тачне историјске и уметничке интерпретације историјских споменика и локалитета културног наслеђа”.

На основу састанака и разговора одржаних прошле недеље на Косову, на основу посете манастиру Дечани и његовој специјалној заштитној зони, као и на основу даљих разговора и прегледа релевантних додатних докумената, како се указује, Европа Ностра и Институт Европске инвестиционе банке израдиће свеобухватан извештај са низом препорука које ће бити јавно објављене на јесен.

„Наша годишња Листа седам најугроженијих објеката културне баштине има за циљ да делује као позитиван катализатор промена тако што ће изградити мостове између различитих заинтересованих страна и мобилисати њихову заједничку акцију за обезбеђивање одрживе будућности за сваку од одабраних локација. Драго нам је што смо током година успели да допринесемо проналажењу конструктивних и задовољавајућих решења за спасавање низа локалитета наслеђа уврштених на нашу Листу седам најугроженијих, увек уз поштовање и дијалог са надлежним органима. Уверени смо да ћемо на крају моћи да одиграмо тако позитивну улогу цивилног друштва и у случају српског православног манастира Високи Дечани уз витални допринос свих релевантних локалних и европских власти”, изјавио је Ги Клос, извршни потпредседник Европа Ностре, који је био шеф делегације током посете КиМ.

Делегација Европа Ностре посетила је Ново Брдо, манастир Високи Дечани, историјски град Призрен, укључујући његов историјски биоскоп Лумбарди и цркву Пресвете Богородице Љевишке, као и манастир Грачаницу, стоји у саопштењу.

bottom of page