top of page

Европски неонацисти обележили у Будимпешти покушај пробоја из 1945.

Док остатак Европе обележава 75 година ослобођења од терора Адолфа Хитлера, око 600 неонациста са целог континента у суботу се окупило у Будимпешти, како би обележили покушај пробоја опкољених немачких и мађарских нацистичких снага из 1945. године. Мађарска полиција је првобитно забранила ово окупљање, али га је належни суд дозволио, с образложењем да је одлука полиције недовољно аргументована.

Обучени у црно и носећи заставе својих десничарских покрета из целе Европе, окупљени су положили венце у част нациста и њихових сарадника, које називају "херојима": "И данас имамо исте непријатеље, као и пре 75 година", рекао је један од вођа немачких неонациста и додао: "Наш непријатељи се зову Ротшилд или Голдман и Сакс."


Догађај није протекао без протеста, јер су антифашисти организовали два одвојена окупљања, којима је присуствовало око 300 људи. Они су скандирали антифашистичке пароле, пуштали сирене и ударали у бубњеве, како би маргинализовали присуство припадника крајње деснице, удаљене свега стотинак метара, под заштитом кордона полиције.

Након комеморације, неколико хиљада неонациста и њихових симпатизера започело је ноћни марш изван Будимпеште, пратећи руту дугу око 60 киломенара, којом се 1945. одвијао покушај пробоја фашиста до села северозападно од града. Организатори су приредили и концерт у вечерњим сатима, на локацији саопштеној тек дан раније, на коме је учествовало пет бендова, добро познатих по неонацистичкој оријентацији.


У фебруару 1945. нацистичка Мађарска била је близу капитулације, а совјетска Црвена армија је већ заузела већи део Будимпеште. Нацистичке снаге и њихови мађарски сарадници спустили су се на обалу залеђеног Дунава и под опсадом чекали свој крај. У крајњем очају је готово 30.000 њих, укључујући и цивиле, покушало да пробије совјетску опсаду, како би дошли до територије која је била под контролом нациста. У томе, међутим, нису успели. Док их је свега неколико стотина прошло мимо совјетских линија, већина је била заробљена или убијена. Будимпешта је два дана касније и званично предата Совјетима. Упркос неуспеху акције, мађарски и европски неонацисти тај догађај памте и обележавају већ двадесетак година.


bottom of page