top of page

ЕК: Зелено светло за коришћење фонда

Европска комисија је у четвртак дала сагласност на реализацију споразума о партнерству са Мађарском, у вези са кохезионим финансирањем земље у буџетском периоду 2021-2027.



Средства, која Мађарској припада споразуму, биће искоришћена за унапређење административних капацитета Мађарске, промовисање транспарентности и превенцију корупције, као и за еколошке циљеве и инвестиције усмерене на дигитализацију, саопштила је Европска комисија.


Споразум укључује детаљну мапу пута за Мађарску, у погледу унапређења у области државне администрације, транспарентности јавних набавки, ефикасности антикорупцијских мера, спречавање превара и сукоба интереса и побољшање капацитета прималаца кохезионих средстава, саопштила је комисија.


Додаје се да "ова мапа пута има блиске везе са планом опоравка и отпорности и процесом условљавања владавине права". Средства, у укупном износу од скоро 22 милијарде евра, помоћи ће Мађарској да допринесе таквим заједничким приоритетима као што су уравнотежен рурални развој, праведна еколошка и дигитална транзиција, као и подршка изградњи иновативног и инклузивног тржишта, наводе из Брисела.


Према саопштењу комисије, Мађарска је „посвећена отклањању недостатака, јер њен план за опоравак и отпорност укључује реформе у циљу јачања независности правосуђа". У саопштењу се, међутим, додаје да ће се релевантни услови сматрати испуњеним када Мађарска предузме мере на које се обавезала.


Што се тиче мађарског закона о заштити деце, комисија је саопштила да његове одредбе, као и ризици око слободе науке и права избеглица „имају конкретан и директан утицај на поштовање документа о спровођењу одређених специфичних циљева три кохезиона програма и фонд за миграције и интеграцију азила”. За делове тих програма Мађарска тренутно не испуњава хоризонтални омогућавајући услов из Повеље ЕУ о основним правима, саопштила је Комисија и додала да је отворена за даљи дијалог и блиску сарадњу са мађарском владом.

bottom of page