top of page

ЕК одобрила средства за фабрику батерија

Европска комисија је саопштила да је одобрила 89,6 милиона евра подршке за проширење фабрике батерија за електрична возила компаније Самсунг СДИ у предграђу Будимпеште, вредне од 1,2 милијарде евра.



У свом образложењу, ЕК је истакла да је утврдила да је подршка пројекту у складу са правилима Европске уније о државној помоћи. Наводи се да позитивни ефекти пројекта на регионални развој „јасно надмашују било какво нарушавање конкуренције“ изазвано државном помоћи. Државна подршка ће допринети регионалном развоју и отварању нових радних места уз очување конкуренције, саопштила је ЕК.


Мађарска је обавестила ЕК о својој намери да обезбеди 108 милиона евра државне подршке пројекту у 2018, навело је то тело. На основу тога, ЕК је саопштила да је њена процена да без јавног финансирања пројекат не би био спроведен у Мађарској или некој другој земљи чланици ЕУ, већ у трећој земљи.


Скупштина града Будимпеште донела је прошле недеље одлуку према којој се у вези са изградњом фабрика батерија морају консултовати грађани, пре него што се направе било какви планови у овој области унутар административних граница престонице.

bottom of page