top of page

ЕК: Средства за Мађарску остају замрзнута

Европска комисија је препоручила да се замрзне 7,5 милијарди евра од кохезионих фондова намењених Мађарској и 5,8 милијарди евра из плана обнове намењених тој држави док она не почне да исправно спроводи реформе у области правосуђа и борбе против корупције.



Рок за државе чланице ЕУ да се квалификованом већином изјасне о том предлогу је 19. децембар. Европска комисија је оценила да досадшње мере мађарске владе нису довољне у тим областима за које је Kомисија забринута.


Европска комисија је под притиском Европског парламента предложила државама чланицама да суспендују 7,5 милијарди евра кохезионих фондова које треба да буду исплаћени Мађарској из буџета ЕУ за 2021-2027. годину. Процедура заштите буџета ЕУ од удара на правну државу – такозвани процес „условности“, покренута је против Мађарске у априлу, што је био први такав случај у ЕУ, због систематских нерегуларности у јавним набавкама и пропустима у судском гоњењу, односно борби против корупције.


Мађарска је усвојила 17 мера како би одговорила на замерке Брисела, међу којима и увођење независног тела које треба да боље контролише употребу фондова ЕУ. Међутим, Kомисија оцењује да реформе нису спроведене на задовољавајући начин до 19. новембра, када је био рок. Kомисија је одредила тај рок у септембру, како би пружила шансу Мађарској да избегне замрзавање 7,5 милијарди евра (око 20 одсто фондова ЕУ које треба да прими од 2021-2027. године).


Европска комисја је такође одлучила да одобри мађарски план постковид обнове (5,8 милијарди евра), али уз 27 услова, у области борбе против корупције и уз реформе за побољшање независности судства.


„Никакве исплате средстава неће бити док основни услови не буду коректно испуњени“, рекао је новинарима потпреседник Европске комисије Валдис Домбровскис.



bottom of page