top of page

Електрична возила и даље шок за фабрике

Електрификација је прави изазов за европску ауто-индустрију, јер су планови били велики, а пандемија корона вируса, па потом и рат у Украјини, пореметили су их из корена. У региону Централне и Источне Европе (ЦИЕ), пре свега у Словачкој, Чешкој и Мађарској, ауто-индустрија игра веома важну улогу. Наиме, производња аутомобила је дубоко интегрисана у привредне токове и чини око пет одсто додате вредности, а ако се урачунају и домаћи добављачи тај проценат је дупло већи.



Према истраживању које је спровела Ерсте Група у сегменту производње возила примећује се и то да је увођење електричних возила (ЕВ) и нових прописа, који налажу нови аутомобил са нултом емисијом, пореметило традиционалну аутомобилску индустрију, што је утицало и на устаљене методе производње аутомобила.


Ипак, земље ЦИЕ нису потрчале у сусрет електрификацији, јер још увек не могу да се ослободе приступачнијих аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем. Kако се наводи у истраживању, разлози су и приступачност пуњача и недовољни подстицаји државе. Због тога ауто-индустрије ЦИЕ бележе незнатно усвајање преласка производње на ЕВ.


Kина прети развојем ЕВ индустрије, па ће фабрике у ЦИЕ морати да се суоче, односно већ се суочавају, са новом конкуренцијом. Главни изазов биће производња батерија, као и ценовна конкурентност.


Kада је у питању производња класичних аутомобила, регион ЦИЕ – конкретно Словачка, Чешка и Мађарска, етаблирао се као једно од најефикаснијих чворишта за производњу аутомобила широм света, надмашивши производњу Немачке у 2022. години.


Пропорционално, сваки четврти аутомобил састављен у Европској унији долази из ЦИЕ. Иако је пандемија изазвала благи пад производње, Словачка остаје на првом месту у свету по производњи аутомобила по глави становника. Истовремено, Чешка предњачи у региону по номиналној производњи, опорављајуц́и се за приближно 10 одсто у односу на 2021. и производи око 20 процената више возила од Словачке. Само у Словенији је производња аутомобила забележила озбиљан пад, пошто је једина фабрика Ревоз (Рено) смањила производњу са 200.000 аутомобила у 2019. на само 68.000 у 2022. години, наводи се у истраживању.


Учешће извоза аутомобила у укупном извозу висок је у случају Словачке, где четвртину производње чине аутомобили. Чешка је на другом месту са нешто изнад 10 одсто, и то је упоредиво са Словенијом, што је помало зачуђујуће јер је она забележила драстичан пад производње.


Удео електричних возила (ЕВ) у извозу аутомобила није се драматично променио од 2021. године. Занимљиво, удео ЕВ-а које извози Словачка је опао, што ц́е се највероватније променити када Волво почне са радом 2026. године. Са друге стране, Мађарска је снажно повец́ала свој извоз електричних возила, истовремено са улагањима у производњу батерија.


Постоји неколико произвођача аутомобила у ЦИЕ који осим класичних производе и ЕВ аутомобиле. Шкода и Хyундаи у Чешкој, Стеллантис у Словачкој и Пољској (најављен је и почетак производње у Србији за 2024. годину), Дациа у Румунији, Мерцедес у Мађарској, на својим фабричким тракама имају и е-возила.


Према истраживању, већина произвођача аутомобила са седиштем у Централној и Источној Европи има у плану прелазак на ЕВ као део своје глобалне стратегије. Притом, истиче се хрватски произвођач аутомобила Римац, јер је е-аутомобил Невера најбржи произведени ЕВ на свету и кошта око два милиона долара.


Електрификација је прави изазов за европску ауто-индустрију, јер су планови били велики, а пандемија корона вируса, па потом и рат у Украјини, пореметили су их из корена. Ипак, ауто-гиганти раде све како би се што пре пребацили на искључиву производњу е-аутомобила, али рокови су – попут 2035. године када би из употребе и производње требало да се избаце бензинци и дизелаши – све краћи.

bottom of page