top of page

ЕП: Десничари основали радну групу за миграције

Ако постоји политичка воља, са илегалном миграцијом се може ухватити у коштац, каже Фидесов посланик у ЕП-у Балаж Хидвеги. Став Мађарске је чврст и јасан: не желимо присилну миграцију и нећемо прихватити напоре Брисела да нам наметне велики број других популација, рекао је он.



Мађарско искуство је да, ако постоји политичка воља, европске границе могу да се бране, а Мађарска жели да се овај здраворазумски приступ ојача у Европској унији, рекао је мађарским новинарима у Бриселу Балаж Хидвеги.


Он је нагласио да се мора јасно ставити до знања да илегални прелазак границе није прихватљив. Неприхватљиво је да неки људи кршећи закон улазе у Европу, а неприхватљиво је и да кријумчари људи одлучују ко може постати становник Европе, а потом и њен држављанин, додао је.


Он сматра да се питања избеглица и економских миграната морају раздвојити. На државама чланицама је да одлуче која земља ЕУ прихвата економске мигранте. "То не може бити правило које диктира Брисел. Став Мађарске је чврст и јасан: не желимо присилну миграцију и нећемо прихватити напоре Брисела да нам наметне велики број других популација", рекао је.


Поводом прошлонедељног усвајања документа Европског парламента о пакту ЕУ о миграцији и азилу, Хидвеги је рекао да је текст "погрешан". "Садржи решења, укључујући прихватање илегалних прелазака границе и расподелу миграната између држава чланица на основу квота, за које се последњих година показало да су неизводљиве и да представљају претњу Европи. Не каже се да границе могу и морају бити заштићене, нити да ће они који илегално уђу у Европу бити враћени у земљу порекла. Тренутни предлог појачава кријумчарење људи и не бави се скривеним опасностима миграционих рута“, рекао је он.


Он је истакао да су конзервативни и десничарски посланици Европског парламента основали радну групу за миграције, јер сматрају да је то један од највећих изазова Европе. Важно је да се државе чланице залажу за законитост и да не следе погрешне предлоге ЕП, додао је.


"Физичка заштита граница, укључујући и граничне ограде, део је европске солидарности и стога треба да буде финансирана од стране Европске уније", истакао је Хидвеги.



bottom of page