top of page

ЕП осудио посету Сијарта Белорусији

Европски парламент изразио је негодовање због недавне посете мађарског министра спољних послова и трговине Петера Сијарта Белорусији, преноси портал Телекс и подсећа на састанак који је имао са својим тамошњим колегом Сергејем Алејником.



Резолуција Европског парламента осудила је посету, уз подсећање на "важност јачања јединства ЕУ у вези са Белорусијом, укључујући и дипломатску изолацију актуелног режима“. У документу се истиче да ЕП осуђује „сваку акцију, укључујући посете високог ранга властима у Минску, које би могле да доведу у сумњу недвосмислено непризнавање Лукашенковог режима од стране Уније“


„У овом контексту, ЕП жали због посете мађарског министра спољних послова Петера Сијарта Минску 13. фебруара 2023, јер је то у супротности са политиком ЕУ према Белорусији и према агресорском рату Русије против Украјине", наводи се у резолуцији.


Овај документ, иначе, нема правне последице, чега је и Петер Сијарто свакако био свестан, као и чињенице да ће његова посета изазвати негативне реакције у остатку ЕУ, судећи према изјави на конференцији за штампу у Минску: "Јасно је да ће ме, након што сте известили да сам данас овде разговарао о важности мира са белоруским колегом, напасти многи. Моје колеге политичари на Западу, међународни либерални медији, сви ће рећи како је неприхватљиво што сам данас био овде и што сам разговарао са белоруским колегом. Желим да кажем једну ствар као одговор. Мађарски став је увек био јасан: канали комуникације морају бити отворени", рекао је он.


Сијарто је додао да је замолио белоруског министра спољних послова Алејника да „учини све што је у његовој моћи за мир, односно против продужавања и ескалације рата“.


Најновија резолуција ЕП такође поново осуђује "учешће Белорусије у агресорском рату Русије против Украјине". Европски парламент тврди да „Лукашенко и други белоруски званичници деле одговорност за ратне злочине почињене у Украјини". Због тога би, како се наводи, "требало да одговарају пред специјалним трибуналом за злочине у Украјини и другим одговарајућим међународним судовима".


У тексту се такође осуђује белоруско руководство због "континуираног и систематског гажења људских права", а споменути су и "монтирани политички процеси иза затворених врата". Приликом формулисања овог дела резолуције, ЕП је очигледно имао у виду да је пре неколико дана Светлана Тихановскаја, једна од лидерки белоруске опозиције, осуђена у одсуству на петнаест година затвора. Наводи се такође да ЕП најоштрије осуђује "саучесништво Белорусије у руском државном тероризму" и иницира проширивање ЕУ санкција Минску.


Кинга Гал, шефица посланичке групе мађарског Фидеса у Европском парламенту, у свом коментару објављеном на Фејсбуку, назвала је "досад невиђеном и неприхватљивом праксу да се у документу ЕП-а отворено критикује министар спољних послова једне земље чланице ЕУ и при том наводи његово име".


Према њеним речима, сврха одлука ЕП-а требало би да буде одређивање заједничких политичких смерница на стратешком нивоу, а не битке и политички активизам на нивоу партијске политике, због чега посланици Фидеса нису подржали резолуцију. Та странка је, иначе, 2021. године напустила највећу популистичку фракцију - Европску народну партију (ЕПП), како би избегла искључење које јој је тада претило. Од тада се посланици мађарске владајуће странке у ЕП-у декларишу као независни.


Резолуција којом се осуђује Сијарто усвојена је са 557 гласова "за", 25 "против" и 40 уздржаних. Занимљиво је да је међу уздржанима био и Ђерђ Хелвењи из мађарске Демохришћанске странке, која је већ дуги низ година верни коалициони партнер Фидеса, премијера Виктора Орбана.



bottom of page