top of page

ЕПП: Нећемо толерисати уцене од стране Мађарске

Водећи посланици ЕПП групе описали су мађарски вето на ревизију дугорочног буџета ЕУ као „циничан потез за себичне политичке интересе“. Они позивају лидере ЕУ да раде на постизању брзог споразума када се преговори о ревизији вишегодишњег финансијског оквира (МФФ) наставе у јануару.



„Историјска одлука о покретању приступних преговора са Украјином и Молдавијом још једном доказује да је европско јединство могуће упркос тешким околностима. Док се 26 држава чланица ЕУ сложило око дугорочног буџета ЕУ, само једна је била против – Мађарска. Позивамо лидере ЕУ да без даљег одлагања раде на постизању брзог и поштеног споразума о ревизији ВФО-а и виталног инструмента за Украјину од 50 милијарди евра, који је толико потребан“, рекао је потпредседник ЕПП групе Зигфрид Мурешан, члан Европског парламента.


Посланици ЕП-а такође су изразили озбиљну забринутост због предложених смањења буџета ЕУ до 2027. године, издвајања средстава из важних програма ЕУ као што су: EU4Health, Horizon, Тhe new competitiveness tool STEP и други,


„Забрињавајуће је што лидери ЕУ нису успели да усагласе позицију за преговоре о ревизији дугорочног буџета Уније. Тренутни дугорочни буџет ЕУ (МФФ) требало би да буде довољно адекватан да испуни обећања дата у вези са виталним програмима финансирања ЕУ. Буџет ЕУ је моћно средство и кључан је за реаговање на све непредвиђене кризе које могу настати. Изузетно је забрињавајуће што смо сада у веома неизвесној ситуацији док се не наставе разговори у јануару”, упозорио је Јан Олбрихт, водећи преговарач Европског парламента о средњорочној ревизији ВФО-а.


Посланик ЕП и портпарол групе ЕПП за буџет Жозе Мануел Фернандес, критиковао је улогу мађарског премијера Виктора Орбана у исходу: „Европски савет је ове кључне разговоре оставио за последњи тренутак, упркос нашим поновљеним упозорењима да је ВФФ већ преоптерећен. А сада је даљим одлагањем МФФ остављен у расулу. Мађарски вето мора бити осуђен због онога што јесте: циничан потез за себичне политичке интересе. Премијер Орбан би требало да се стиди својих поступака – блокирања помоћи Украјини која свакодневно брани европску демократију на бојном пољу. Овакав приступ се не може толерисати на нивоу ЕУ. Не толеришемо било какву врсту уцене", рекао је он.

bottom of page