top of page

Етнички Мађари на украјинском ратишту

Многи етнички Мађари у Украјини боре се у саставу Закарпатског специјалног батаљона у Донбасу, против руских снага. Мађарски медији данас су пажњу посветили професору са Универзитета у Ужгороду (Унгвар) и двојици његових другова.



У другој половини септембра, током руско-украјинског рата, 68. Закарпатски специјални батаљон је учествовао у чувеној операцији Харков, током које су од руских снага преузете територије три пута веће од Луксембурга. Борци су добили задатак да ослободе неколико села, а посебно село Амбарне у близини украјинско-руске границе, у које су прво ушли Мађари: Лаци, Арон, Барс. Они су били први војници украјинских оружаних снага који су "ослободили ово село од непријатеља", преносе медији у Будимпешти.


Један од војника овог батаљона, Шандор Федир, објавио је на Фејсбуку своје фотографије из споменутог села. Он је иначе позната личност не само у Закарпатју, већ иу Мађарској, јер је професор и стручњак за туризам на Националном универзитету Унгвар (Ужгород), који се пријавио као добровољац у првим данима рата. Овај породични човек, привукао је пажњу својим онлајн предавањима из ровова Донбаса.


У интервјуу закарпатском дневном листу на мађарском језику, Федир је рекао: „Ја се борим не само за независност и суверенитет Украјине, већ и за то да следећа генерација живи у цивилизованом свету".


Федир каже да види паралелу између мађарске борбе за слободу 1956. и садашњег рата у његовој домовини. "Боримо се против истог руског царства као и Мађари пре више од пола века, само што се сада зове другачије", написао је.


Закарпатски дневник на мађарском Карпатска реч истине пише о деветорици погинулих војника мађарског порекла (од 19. октобра 2022), док је Виктор Орбан недавно говорио о 200 убијених мађарских регрута из украјинске војске, у свом излагању прошлог уторка у Берлину.


Око десет одсто становника Закарпатја је мађарског порекла, али постоји тренд опадања. Оптимистичке процене наводе да је њихов број око 130.000, док они реалнији претпостављају да је 100.000 Мађара остало у том вишејезичном региону. Бројни младићи мађарске националности су напустили земљу, јер овај рат не доживљавају као свој.

bottom of page