top of page

ЕУ дискриминише мађарске произвођаче?

Брисел поново примењује двоструке стандарде, води дискриминаторску политику и

намерно ставља мађарске пољопривреднике у неповољан положај, рекао је министар пољопривреде Иштван Нађ.



Траса солидарности коју је предложила Европска унија, како би се помогло транспорту житарица блокираног у Украјини за Африку и Блиски исток, није функционисаа како је планирано, рекао је Нађ на конференцији за новинаре након састанка министара пољопривреде ЕУ. Земље чланице које се граниче са Украјином биле су преплављене украјинским житом, што је изазвало велике поремећаје на тржишту, рекао је он.


Мађарска, Пољска, Румунија, Чешка, Словачка и Бугарска су се обратиле Европској комисији за хитну подршку, али ће само Пољска, Румунија и Бугарска добити финансијску помоћ од 53 милиона евра, рекао је министар и додао да је одлука ЕК била "тешко дискриминаторска" и заснована на професионалној грешци. Он је рекао да су, супротно ставу ЕК да жито које долази из Украјине не снижава цене у суседним земљама, цене житарица у Мађарској пале на око 217 евра по тони, у поређењу са њиховом ценом од 300 евра на берзи у Ротердаму.


Министар је рекао да је затражио од Комисије да размотри свој закључак о утицају украјинског увоза житарица. „Доказали смо статистичким подацима и бројкама да мађарски фармери заиста трпе огромне губитке због тога што жито које пролази кроз трасу солидарности остаје у Мађарској, уместо да стигне на своје одредиште“, рекао је Нађ.


„Комисија је донела политичку, а не професионалну одлуку. Мађарска влада чини све што је у њеној моћи да Комисија промени став", рекао је Нађ и додао да се мађарски пољопривредници могу ослонити само на своју владу.

bottom of page