top of page

ЕУ ипак одмрзла средства за Мађарској

Европска унија је данас попустила и Мађарској одобрила приступ милијардама евра које су јој биле замрзнуте у европским фондовима - баш када је премијер те земље Виктор Орбан изгледао спреман да пркоси својим партнерима у ЕУ и стави вето на отварање преговора о чланству са Украјином и финансирању њене ратом разорене економије.



Пре годину дана, извршна власт Европске уније блокирала је знатне количине новца намењене Мађарској, забринута да би демократско назадовање Орбанове националистичке владе могло да угрози европски буџет.


Задржане милијарде углавном се тичу тзв "кохезионих фондова". Овај пакет новчаних средстава, један од највец́их делова заједничког буџета 27 земаља, помаже чланицама Уније да одрже своју инфраструктуру по европским стандардима. Оне морају аплицирати за тај новац да би финансирале грађевинске и друге пројекте.


Сада је Европска комисија донела одлуку да је Орбанова влада изашла у сусрет неким замеркама, нарочито у вези са реформама правосуђа, па спремна да Мађарској одобри приступ фонду од 10,2 милијарде евра за надокнаду трошкова у одобреним пројектима.

Али Брисел је ставио и упозорење: "Kомисија ц́е пажљиво и континуирано пратити, посебно кроз ревизије, активно ангажовање са заинтересованим странама и у одборима за прац́ење, примену мера које је увела Мађарска".


У саопштењу Европске уније се назначава да ће она, ако се појаве проблеми, "можда поново одлучити да блокира финансирање". Приступ замрзнутом новцу ц́е бити добродошло олакшање за мађарску економију, која је у септембру једва избегла четврто узастопно смањивање привредних активности.


Упорни дефицит је довео до тога да влада у Будимпешти више пута мења буџет и смањује социјалну потрошњу. Растуће цене у Мађарској, која је током већег дела прошле године имала највишу инфлацију у ЕУ – поткопале су потражњу потрошача.

Мађари су у октобру трошили 7,3 одсто мање него годину дана раније.


Kритичари кажу да одлука комисије изгледа као покушај да се утиче на Орбана након што је он захтевао да се на самиту ЕУ, који почиње у четвртак доноси одлука о отпочињању приступних преговора са Македонијом и пакету помоћи тој земљи у износту од 50 милијарди евра на име помоћи њеној ратом разореној економији.


Орбанових 26 европских партнера планирају да ипак наставе са плановима за Украјину, судећи према нацрту њиховог саопштења. Одлуке на самиту доносе се једногласно.

bottom of page