top of page

ЕУ не забрањује употребу руске вакцине у Мађарској

Европска комесарка за здравља Стела Киријакидес, потврдила је да Мађарска има право да ”у хитним случајевима одобри привремену употребу неовлашћене вакцине на свој територији” односно да одобри спровођење клиничког испитивања са руском вакцином.


”Ово је ствар националних власти, а одговорност у вези са таквом употребом сноси држава чланица”, поручила је Киријакидесова и додаје да је и евентуална производња руске вакцине на територији Мађарске ”такође одговорност Мађарске”.

Одговарајући на посланичко питање о употреби и могућој производњи руске вакцине Спутник В, која није одобрена за коришћење на територији ЕУ, Киријакидесова наглашава да је за ЕУ процена Европске агенције за лекове (ЕМА) и даље најбољи начин за гаранцију безбедности и ефикасности вакцине или било ког другог лека. Претходно, из ЕК су поручили да руска вакцина неће бити део ЕУ стратегије вакцинације.

Из ЕМА додају да су их руски произвођачи Спутника В контактирали и изразили заинтересованост за добијање дозволе за употребу вакцине на територији ЕУ, али да званичног захтева још нема.

bottom of page