top of page

ЕУ помаже Србији у борби против короне

Европска унија је одобрила Србији 7,5 милиона евра бесповратних средстава за борбу против корона вируса, саопштио је ЕУ инфо центар.



Споразум о помоћи данас су у Београду потписали шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и српска министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, наводи се у саопштењу, преноси Бета.


Фабрици је рекао да је ЕУ у јануару и фебруару, после избијања епидемије корона вируса у Кини, послала 60 тона медицинске опреме: "Овај вирус не зна за границе и зато морамо да покажемо солидарност једни према другима. Кад год нас Србија позове, ми смо ту”, казао је Фабрици.


Јоксимовићева је, како се наводи, потврдила да ће Србија моћи да добије медицинску опрему из залиха које ће бити направљене у оквиру Механизма ЕУ за цивилну заштиту, а планирана вредност залиха процењује се на 50 милиона евра.


„Од првог дана смо у контакту с Европском унијом. Прва два од 7,5 милиона евра бесповратне помоћи од ЕУ потрошићемо на превоз медицинске опреме из Кине и Индије”, казала је министарка.


ЕУ је у претходних 20 година донирала више од 200 милиона евра и дала кредите у износу од 250 милиона другима да би систем здравствене заштите у Србији учинили јачим, наводи се у саопштењу. Прошлог месеца ЕУ је организовала и платила евакуацију пет српских држављана који су били заглављени у кинеском граду Вухану, одакле се корона вирус проширио, и најугроженијим областима Азије.


Средствима Уније, како се наводи, опремљене су болнице, лабораторије, институти за јавно здравље и заводи за трансфузију крви.Унија је такође обезбедила 252 амбулантна возила за здравствене центре широм Србије, од којих је 122 испоручено са транспортним респираторима. Само за тај пројекат ЕУ је донирала 8,7 милиона евра, додаје се у саопштењу.


На почетку епидемије корона вируса, ЕУ је координисала и суфинансирала испоруку санитетског материјала Кини кроз Механизам ЕУ за цивилну заштиту. Унија је испоручила Кини више од 56 тона заштитне опреме, укључујући милионе маски, заштитних одела и средстава за дезинфекцију.

bottom of page