top of page

ЕУ пут Украјине у питању због мањина

Посланици мађарског Фидеса у ЕП-у су, током дебате о европском путу Украјине, упозорили да земље кандидати морају да испуне одређене критеријуме, као што је заштита мањина, укључујући права мађарске, румунске и бугарске мањине које живе у Украјини.



Европски парламент усвојио је крајем недеље резолуцију у којој се детаљно наводе очекивања на самиту политичких лидера ЕУ и Украјине у Кијеву. У тексту се од ЕУ захтева да „ради на започињању приступних преговора и да подржи мапу пута у којој су наведени следећи кораци, како би се омогућило приступање Украјине јединственом тржишту ЕУ“. Резолуција, између осталог, позива на хитан и потпуни ембарго на увоз ЕУ фосилних горива и уранијума из Русије, као и на потпуно напуштање гасовода Северни ток 1 и 2 у Балтичком мору.


Текст је усвојен са 489 гласова за, 36 против и 49 уздржаних. Од мађарских европосланика, резолуцију су подржали представници опозиционих партија, док у гласању нису учествовали посланици владајуће партије Фидес.


У дебати, Тамаш Дајч, шеф делегације Фидеса, истакао је да Мађарска осуђује руску агресију. „Ми смо на страни нападнутих. Залажемо се за независност и територијални интегритет Украјине и чинимо све што је у нашој моћи да помогнемо украјинским ратним избеглицама“, рекао је Дојч.


Он је међутм додао да је Брисел обећао да ће санкције довести до окончања рата, али да је уместо тога, рат је постао још бруталнији, а Европу уништавају санкције.


Посланица Кинга Гал рекла је да је Мађарска од самог почетка подржавала улазак Украјине у ЕУ: "Земље кандидати морају испунити одређене критеријуме, као што је заштита мањина, укључујући права мађарске, румунске и бугарске мањине које живе у Украјини", изјавила је она.


У саопштењу послатом МТИ-у, европосланица Фидеса Андреа Бочкор, која долази из Закарпатја у Украјини, нагласила је да је обезбеђивање мањинских права неопходан услов у процесу придруживања Украјине.


"Нови закон о националним мањинама, који је украјински парламент усвојио у децембру, нити обезбеђује спровођење и заштиту основних права националних мањина, нити побољшава положај мађарске мањине у Украјини, већ учвршћује ограничења тих права, уведена Законом о образовању из 2017. и Законом о језику из 2019. године", истакла је Андреа Бочкор.

bottom of page