top of page

ЕУ ублажава мере за путнике

Европска комисија најавила је да вакцинисане особе треба да буду изузете од тестирања или карантина када путују из једне земље ЕУ у другу и позвала на постепено ублажавање мера које се тичу путовања, паралелно са убрзањем имунизације против ковида-19.



Европска унија је недавно постигла договор о сертификатима за ковид-19 који ће путем QR кодова показати да ли је особа вакцинисана, имуна на основу опоравка од инфекције или је недавно имала негативан тест. План би требало да буде готов до 1. јула.


Извршни директор Европске уније је, како преносе мађарски медији, изјавио да тестирање или карантин не би требало примењивати на људе који су у потпуности вакцинисани 14 дана пре путовања. Око половине одраслих становника ЕУ примило је прву дозу вакцине. Они који су се опоравили од инфекције треба да буду изузети од ограничења 180 дана. Комисија је такође предложила да поузданији, али скупљи ПЦР тестови треба да важе 72 сата, а брзи тестови 48 сати. Деца која још увек нису на реду за вакцинацију не би требало да се подвргавају карантину ако путују са родитељима који су изузети, док они који су узраста шест и више година могу бити подвргнути тестовима.


Комисија је такође предвидела тзв. „хитну кочницу“ како би поново наметнула мере путницима из подручја у којима постоји нагли пораст броја инфицираних. Путовања из „тамноцрвених“ подручја, са више од 150 случајева заражених на 100.000 људи током 14 дана, била би ограничена, док за зелене површине, са мање од 25 случајева, не би важила ограничења, наводи се у предлогу Комисије. Тренутно је, како се истиче, само у зеленом кругу. Предлог је сличан оном који је већ договорен за путовања ван блока за вакцинисане путнике и оне који долазе из „сигурних“ земаља, мада тестови и даље могу да се примене.

bottom of page