top of page

Ефекти придруживања мађарске берзе струје Адексу

Мађарска берза електричне енергије (ХУПX) је тренутно у фази придруживања Адексу, регионалном повезивању берзи струје за централну и југоисточну Европу у које је укључена и српска берза Сепекс, и након што се тај процес оконча бенефити ће бити изражени кроз ниже трошкове и ефикасније управљање, а број потребних процедура за учеснике на берзи ће се знатно смањити, истиче стручна јавност.



Мађарска берза електричне енергије (ХУПX), како је недавно саопштила Електромрежа Србије, придружује се Адексу, чиме та група, како је наведено, постаје најликвиднији центар за спот трговину електричном енергијом у овом делу Европе.


Тај корак подстиче енергетску транзицију и консолидацију фрагментираних тржишта и приближава нас паневропском спајању тржишта, а за учеснике на тржишту то значи нови приступ јединственој услузи за трговање и клиринг у Словенији, Србији и Мађарској, наводе у ЕМС-у и додају да ће берзе енергије у оквиру Адекс групе са седиштем у Будимпешти објединити стручност више компанија укључујући усклађена берзанска правила, и трговинска и клириншка решења.


Адекс група званично је успостављена 23. децембра 2022. у Љубљани а обим трговине на њеним тржиштима у 2023. години је износио 16,3 тереаватсати електричне енергије.

Подсећања ради, Електромрежа Србије је са оператором преносног система Словеније (ЕЛЕС) и берзом струје европских земаља ( ЕПЕKС СПОТ) успоставила „Алпско-јадранску дунавску берзу електричне енергије“ (Адекс).


ЕЛЕС, ЕМС и ЕПЕX СПОТ у свом власништву имају исти број акција Адекса.

Споразум предвиђа пословно спајање берзе струје која послује на српском и словеначком тржишту (БСП) и берзе електричне енергије у Србији (Сепекс). ЕПЕX СПОТ и оператори преносних система ЕЛЕС и ЕМС су оснивачи и акционари берзе електричне енергије Адекс.


Технички директор Сепекса Дејан Стојчевски објашњава за Данас да је у овом тренутку мађарска берза електричне енергије у фази приступања Адексу.


– У пракси, када се процес приступања оконча, то неће значити да ће постојати једна берза за подручје Мађарске, Словеније и Србије већ ће и даље постојати три берзе чије је пословање обједињено у циљу хармонизације као и смањења трошкова управљања. Регионално повезивање ће функционисати као холдинг којим управљају три национална оператора преносног система. Смањиће се и број процедура које треба да испуне учесници на берзи. Другим речима, тамо где је требало обавити три процедуре биће довољна једна, а када је реч о управљању за одређени посао за који је било потребно рецимо 15 људи након повезивања обављаће га них петоро –

објашњава Стојчевски.


Стручњак за енергетику Жељко Марковић истиче да ће бенефити бити исти као што су били у случају обједињавања активности словеначке и српске берзе струје.


– Обједињавањем активности те три берзе доћи ће до укрупњавања тржишта, што ће повећати ликвидност и смањити берзанске осцилације. Берзе на просторима нашег региона су мале и ту увек постоји могућност мање ликвидности односно негативних утицаја на берзанска кретања – наводи он.


Наиме, сходно односима понуде и потражње лакше може доћи до нагле осцилације цена што никако не погодује тржишту. Удружена берза струје Србије, Словеније и Мађарске имаће већи промет и самим тим ће опасност од осцилација на њој бити знатно мања а трговање ће тиме постати сигурније.


Бенефит је и тај што ће трговци сада имати већи простор на коме ће моћи да купују, а снабдевачи да нуде електричну енергију.


– Такође, овим обједињавањем ће се створити услови да се повећа обим куповине струје на берзи. Према подацима из прошле године 80 одсто чине билатерални уговори, а око 20 је склопљено на берзи. Сада се ствара могућност да тај проценат уговора о куповини струје на берзи буде већи, а предност куповине електричне енергије на тај начин је транспарентност – наводи Марковић.


Иначе, када је реч о снабдевању индивидуалних потрошача у Србији, формирање ове берзе неће имати никакав утицај на тај процес као ни на цену струје у малопродаји.

bottom of page