top of page

Жигмонд: Мигранти су за СЕ важнији од наших мањина

Барна Пал Жигмонд, заменик шефа мађарске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ), објавио је у листу "Мађар немзет" свој став о тренутној ситуацији у Савету Европе (СЕ), у којем констатује да су за то тело питања миграната приоритетна у односу на аутохтоне националне заједнице Европе.



Жигмонд пише да је систем заштите националних мањина у Европи, који је изграђен у СЕ деведесетих година прошлог века, уништен миграционом кризом последњих година. „Данас не само ЕУ, већ и Савет Европе само говори о правима миграната и једва да је спреман да се бави аутохтоним националним заједницама у Европи“, објаснио је он.


„Институционално уређење Савета Европе такође је потпуно инфилтрирано либералним, глобалистичким приступом, док питањима која су за нас важна никада или једва да су на дневном реду. Ако дамо предлоге, они се једноставно збришу са стола“, истакао је политичар Фидеса и додао да је шокантно то што увек исте организације именују „независне” стручњаке у комитете, као и то што су "ти стручњаци обично повезани са мрежом НВО Џорџа Сороша".


Према речима овог посланика Европског парламента, „добро утемељена истраживања доказују да се Сорош, преко својих фондација, инфилтрирао у институције Савета Европе, укључујући Европски суд за људска права (ЕКЉП), који својим пресудама може да утиче и чак дестабилизује националне државе".


Последњих година, сматра он, и судска пракса ЕКЉП-а постаје све више идеолошки обојена у односу на претходни период, водећи само у једном правцу, ка глобалистичкој, антинационалистичкој перцепцији: „Сада је више него икада постала јасна пристрасност левичарске већине и њена намера да стигматизује Мађарску по сваку цену“, написао је Жигмонд.


Према његовим речима, тужно је било видети разлику између дебате о мађарском и румунском мониторинг извештају. „У случају Мађарске, Скупштина је одлучила да земљу стави под пуну контролу због 'дугогодишњих проблема са владавином права и демократијом', док је у случају Румуније Скупштина утврдила да је владавина права у реду”.


Извештај о Мађарској одобрен је са 95 гласова, а 25 је гласало против – углавном конзервативни савезници мађарске владајуће партије Фидес – док је један посланик био уздржан. Жигмонд је у дебати описао како су у Румунији кршена права етничких Мађара у румунској Трансилванији, али каже да је то било у касним вечерњим гласањима, са само неколико присутних чланова. Приликом гласања је 31 посланик сматрао да је Румунија држава којом управља владавина закона у сваком погледу, а само су тројица Мађара гласала против.

bottom of page