top of page

За градњу фабрика батерија у региону Будимпеште потребна дозвола грађана

Скупштина града Будимпеште донела је данас одлуку према којој се у вези са изградњом фабрика батерија морају консултовати грађани, пре него што се направе било какви планови у овој области унутар административних граница Будимпеште.



Ово тело је одобрило заједнички предлог лидера група опозиционе Демократске коалиције, социјалиста, Моментума и Парбеседа, и то са 17 гласова за, при чему су се представници владајуће коалиције Фидес-КДНП и независни представници уздржали од гласања.


У исто време, министар економије Мартон Нађ се састао са извршним директором мађарске фабрике Сузуки Масатом Атсумијем, наводи се у саопштењу Министарства за економски развој. Састанак је био усредсређен на улогу Сузукија у мађарској економији и актуелне економске трендове, наводи се у саопштењу.


Министар Нађ је, наглашавајући улогу мађарског Сузукија у региону, рекао да компанија која је присутна у Мађарској од 1991. сада може да производи технологију потребну за хибридна возила. Сузуки је међу компанијама са највећим приходима од продаје, рекао је Нађ и напоменуо да је та фабрика у могућности да извози у више од 120 земаља на пет континената, као и да запошљава близу 3.000 људи.


Мађарска има економску стратегију вођену инвестицијама и извозом, рекао је министар, наглашавајући важност очувања способности привреде да привуче капитал. Да би се то осигурало, припрема се нова индустријска стратегија у којој ће домаћа аутомобилска индустрија играти истакнуту улогу, нагласио је он.


Јапан је био седми највећи инвеститор у Мађарској током 2020. године, рекао је министар, додајући да је једна трећина СДИ у 2021. години дошла из Азије. Стране су се сложиле да наставе консултације у интересу унапређења развоја сарадње, наводи се у саопштењу.

bottom of page