top of page

Завршена мађарска војна мисија на Балтику

Ваздушна полицијска мисија мађарског Ратног ваздухопловства, коју су у протекла четири месеца спроводили мађарски авиони Грипен у оквиру НАТО мисије Балтичке ваздушне полиције (БАП), завршена је данас.



Пољске ваздухопловне снаге замењују мађарске ловце у Шјауљају, у Литванији, преноси мађарска новинска агенција МТИ. Контингент од четири мађарска борбена авиона који контролишу балтички ваздушни простор био је упозорен 19 пута током мисије, полетевши 246 пута и забележивши 304 сата лета. У свим случајевима аларми су били покренути појавом неидентификованих руских летелица.


Мађарске одбрамбене снаге су обављале мисије ваздушне полиције на Балтику (Естонија, Летонија, Литванија) у сарадњи са ваздухопловним снагама других пет земаља чланица НАТО-а (Чешке, Немачке, Пољске, Белгије и Италије), у последња четири месеца. То је било неопходно јер балтичке државе немају своје борбене авионе, преноси МТИ. Ово је био трећи пут да је Мађарско ваздухопловство распоређено у балтичком региону, после 2015. и 2019. године.


Габор Гион, државни секретар у Министарству одбране, истакао је да су мађарске одбрамбене снаге чувале ваздушни простор у време рата у Украјини и ескалације тензија између НАТО-а и Русије на нивоу који није виђен од Хладног рата.


"У овој ситуацији, мађарско Ратно ваздухопловство се одлично снашло и изразило је намеру да се Мађарска врати у контролу балтичког ваздушног простора 2025. године", додао је он.

bottom of page