top of page

Састанак министара полиција четири земље Централне Европе

Европа мора да заштити своје спољне границе како би гарантовала мир и безбедност унутар граница шенгенског простора и омогућила кретање Европљана без пасоша, рекао је министар унутрашњих послова Шандор Пинтер након састанка са словачким, чешким и аустријским колегама у понедељак у Братислави.



Министарски састанак одржан је на иницијативу Словачке, након што су Чешка и Аустрија недавно поново успоставиле контроле на словачкој граници као одговор на пораст прилива илегалних миграната. Четворица званичника разговарала су о јачању сарадње у борби против илегалне миграције.


Обраћајући се на заједничкој конференцији за новинаре након састанка, Пинтер је рекао да се став Мађарске о илегалној миграцији није променио од 2015. године. „У 2015, када је 391.000 људи ушло непозвано у Мађарску, подигли смо ограду и од тада штитимо спољне границе Европске уније у Шенгену. Притисак на Мађарску од стране илегалне миграције ове године био је највећи од 2015. године, пошто су власти до сада одбиле или депортовале око 100.000 људи".


Он је рекао да је чињеница да је ове године осуђено око 2.000 кријумчара људи, сведочанство успешних напора Мађарске у заштити границе. Пинтер је захвалио Аустрији и Чешкој на помоћи у заштити спољних граница шенгенског простора, рекавши да се нада да ће нови споразуми између четири земље пружити додатну помоћ.


„Надам се да ће Брисел такође прихватити да морамо да заштитимо наше спољне границе како бисмо осигурали мир и безбедност унутар граница шенгенске зоне“, додао је Пинтер.


Роман Микулец, словачки министар унутрашњих послова, поздравио је „конструктиван“ састанак, рекавши да су он и његове колеге сагласни да је потребно појачати заштиту спољних граница, зауставити илегалну миграцију ван шенгенског простора, те да је за то потребна сарадња Европске уније: „Фронтекс треба да ради оно за шта је формиран", рекао је он.


Чешки министар унутрашњих послова Вит Ракушан рекао је да је порука састанка да илегалне миграције треба да буду решене на нивоу ЕУ и да блок треба да призна да мора да делује.


Аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер истакао је да „прекогранични криминал“ захтева прекогранична решења. Иако је важна и заштита унутрашњих граница, тренутно је најважније јачање спољних граница, рекао је он и додао да ће Аустрија послати полицајце да помогну у јачању граничне контроле.

bottom of page