top of page

Замрзнути ЕУ фондови коче ратификацију?

Све је више аналитичара који верују да Мађарска одлаже ратификацију приступања Финске НАТО-у због тога што јој је ЕУ замрзла финансијска средства.



Портал је контактирао Каталин Миклоши, мађарског истраживача на Алексантери институту Универзитета у Хелсинкију, која верује да је оклевање Мађарске да ратификује пријем двеју држава у нато последица замрзавања средстава из фондова ЕУ. Државе чланице ЕУ одлучиле су у децембру да смање за 6,3 милијарде евра средства из кохезионих фондова за Мађарску, у буџетском периоду до 2027. године. Осим тога, Мађарска неће добити ни пакет економских стимулација од 5,8 милијарди евра, договорен у лето 2020, ако не испуни свих 27 ставки које је дефинисала Европска комисија. Према Миклошијевој, мало је вероватно да ће Будимпешта моћи да их испуни.


Она је рекла да је међународни притисак на Мађарску сада изузетно висок, а ако Турска ратификује чланство Финске у НАТО-у пре него што то учини Мађарска, то ће се само повећати тензије према Будимпешти.


Мађарски премијер Орбан је раније нагласио да Мађарска не повезује питање чланства Шведске и Финске у НАТО ни са једним другим питањем, упркос спекулацијама у медијима и неким коментарима на ту тему, које је раније изнела финска премијерка Сана Марин.

bottom of page