top of page

Заплењено украјинско ГМО семе кукуруза

Захваљујући поновљеним проверама и строгим прописима о безбедности хране, званичници Националне канцеларије за безбедност ланца исхране (Небих) запленили су у јануару скоро 40 тона ГМО контаминираног семена кукуруза пореклом из Украјине, рекао је министар пољопривреде.



Иштван Нађ је на Фејсбуку рекао да ће влада наставити да штити прехрамбену сигурност Мађарске и интересе мађарских фармера. Остаје циљ да се обезбеди да Мађари добијају само квалитетну и безбедну храну, додао је он. Као резултат тога, Небих ће наставити да обавља редовне провере, додао је.


Након што је открио скоро 40 тона ГМО контаминираног семена, Небих је покренуо поступак против дистрибутера и организовао уништавање залиха, рекао је он.


„Одлучно остајемо при ставу да исти прописи важе и за пољопривредне производе увезене из трећих земаља земље као и оне произведене у Европској унији. Мађарска ће задржати националну забрану увоза пољопривредних производа из Украјине све док се не пронађе међународно решење. Забрана се не односи на транзитне пошиљке, али ће их власти запечатити на граници и пратити њихов транзит кроз земљу", додао је он.

bottom of page