top of page

Заседа мађарско-српски Стратешки савет

Прва седница Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске одржаће се у уторак, 20. јуна на Палићу, а претходиће јој састанак председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић са председницом Мађарске Каталин Новак и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, саопштила је данас Служба за сарадњу са медијима председника Републике Србије.



Седници Стратешког савета, која ће почети у 11.05 присуствоваће председници, премијери и чланови влада двеју земаља.


Како се наводи, седници ће претходити састанак Вучића и Брнабићеве са Новаковом и Орбаном, као и билатерални састанци чланова влада Србије и Мађарске.


Након седнице уследиће церемонија потписивања билатералних докумената као и изјаве за медије, наводи се у саопштењу. Министар финансија Синиша најавио је да ће сутра на Стратешком савету за сарадњу Србије и Мађарске на Палићу бити потписан велики број споразума за даље јачање сарадње две земље, међу којима ће бити и споразуми у области одбране и унутрашњих послова, као и за изградњу новог нафтовода и оснивање заједничке фирме за трговину гасом.


"Седница Стратешког савета је веома важна ствар и за нас и за Мађарску и биће присутни и председник Вучић, премијерка, министри из наше владе, као и председница Мађарске и председник владе Виктор Орбан и њихови министри. Наћи ћемо се да дискутујемо и разговарамо о свим важним стварима за сарадњу две земље", рекао је Мали.


Нагласио је да, иначе, сарадња Србије и Мађарске никада није била боља и да су Мађари наши велики пријатељи.


"Ми ћемо потписати неколико веома важних споразума: за сарадњу у области царина, размену информација, а на томе радимо и додатно када је ПДВ у питању, у области развоја путне инфраструктуре, затим у области одбране и у вези са унутрашњим пословима. И што је мени посебно важно, потписаћемо споразум о изградњи нафтовода којим ћемо повезати нашу рафинерију у Новом Саду са Мађарском, чиме себи дајемо могућност да, осим (нафтоводом) Јанафом преко Хрватске, добијамо сирову нафту за наше рафинерије преко нафтовода Дружба, који иде и преко Мађарске", рекао је Мали.


Истакао је да ће сутра бити на столу још један велики споразум о оснивању заједничког предузећа између Србијагаса и мађарског предузећа за електропривреду МВМ око заједничког наступања на српском тржишту када је трговина гасом у питању.


"Тако да ћемо имати важне споразуме и у области енергетике, путне инфраструктуре и одбране и унутрашњих послова. Све је покривено уговорима и споразумима које ћемо потписати. То ће бити још један додатни импулс даљем јачању сарадње између Србије и Мађарске", закључио је Мали.

bottom of page