top of page

Затражено ново одлагање ратификације

Заменик мађарског премијера Жолт Шемјен поднео је захтев да се поново одложи гласање у Мађарском парламенту о ратификацији кандидатура Шведске и Финске за пријем у НАТО.



Мађарски медији пренели су писмо Шемјена у коме је затражио да се седница парламента која је заказана за 20. март, одложи за недељу дана. У писму се наводи да гласање треба одложити због текућих преговора Мађарске са Европском комисијом о одмрзавању ЕУ средстава намењених Будимпешти.


Да би гласање о ратификацији било одложено, захтев мора да одобри председник Мађарског парламента који је, као и Шемјен, члан владајуће коалиције. Од 30 чланица алијансе, само Турска и Мађарска тек треба да ратификују споразуме о уласку Шведске и Финске у НАТО.


Будимпешта други пут у две недеље помера датум гласања које одлаже од јула 2022. године. Гласање о ратификацији заказано за 2. март одложено је на две недеље јер је Мађарска послала делегацију у Шведску и Финску да разреши „политичке спорове“. Међутим, чланови делегације су позитивно говорили о својим састанцима са шведским и финским званичницима, што је указивало да би Мађарски парламент могао брзо да ратификује кандидатуре.


Шведски премијер је данас признао да је вероватно да ће Финска приступити НАТО-у пре него што то учини његова земља, због противљења Турске.

bottom of page