top of page

"Заштита планете зависи од нуклеарки и електромобила"

Очување планете Земље за будуће генерације и испуњавање климатских циљева зависи од улагања у нуклеарну енергију и индустрију електричних возила, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто на панел дискусији о енергетским питањима у Абу Дабију.



Мађарска влада има за циљ да одржи добро избалансиран приступ улагањима у енергетику и заштиту животне средине, јер су оба аспекта потребна да би се повећала конкурентност, цитирало је Сијарта Министарство спољних послова у свом саопштењу.


„Никада нисмо сматрали зелени договор или зелене циљеве политичким или идеолошким питањима, већ начинима да заштитимо планету за будуће генерације. Уместо да жели да профитира од политичких комуникација, међународна заједница треба да припреми добро утемељене, прагматичне и реалне стратегије. Мађарска је једна од двадесетак земаља у свету која је последњих година успела да смањи штетне емисије, уз истовремено подстицање економског раста", рекао је он.


У оквиру ове стратегије, Мађарска ће, према министровим речима, постати климатски неутрална до 2050. године, а проширењем капацитета нуклеарне и соларне енергије 90 одсто производње електричне енергије ће постати угљенично неутрално до 2030, у односу на садашњих 65 одсто.


Капацитет соларне енергије ће порасти са садашњих 4.500 мегавата на 12.000 мегавата до 2050. године, а капацитет нуклеарне енергије са 2.000 мегавата на 4.400 мегавата, рекао је он и упозорио да се подела терета не може назвати праведном када земље које најмање доприносе климатским променама највише трпе њене последице. Највећи загађивачи би требало да преузму много већу улогу у смањењу својих емисија, рекао је.


Сијарто је подсетио да је око 14 одсто глобалних емисија загађивача ваздуха повезано са јавним друмским саобраћајем и да "нема наде" да се реализују циљеви без преласка на електрична возила. Додао је да развијене земље морају да раде заједно на овом задатку.


Мађарска је преузела велику одговорност у овој области као четврти највећи произвођач електричних батерија у свету, рекао је он и додао да та земља постаје место сусрета источних и западних компанија у сектору.


"Нуклеарна енергија је сигуран и еколошки прихватљив метод за производњу енергије, који омогућава државама да постану независне од флуктуација на међународним тржиштима. Пројекат додавања нових реакторских блокова нуклеарној електрани Пакш омогућиће смањење емисије угљен-диоксида за 17 милиона тона и коришћење гаса за 3-3,5 милијарди кубних метара годишње. Упркос свим овим предностима, потребни су даљи напори у борби против дискриминације нуклеарне енергије у Европској унији. Неке земље чланице ЕУ покушавају да ометају текући пројекат проширења Пакша", рекао је Сијарто.


Додао је да је одбијање немачке владе да дозволи реализацију раније одобреног договора за фирмом "Сименс енерџи" за испоруку контролне технологије за нуклеарку у Пакшу неоправдан и да представља напад на суверенитет Мађарске.

bottom of page