top of page

Заштитне мере Мађарске због увоза из Украјине

Мађарска влада ће увести нова ограничења на увоз украјинских пољопривредних производа, најавио је министар пољопривреде Иштван Нађ и закључио да су Брисел и Европска комисија издали мађарске фармере и уместо тога подржавају украјинске олигархе.



Он је оценио да је одлука Европске уније из 2022. да дозволи бесцарински увоз из Украјине, са циљем да помогне да њена економија остане на површини након руске инвазије, довела до „озбиљне прекомерне понуде и значајно ниских цена” на европском пољопривредном тржишту.


„ЕУ није заштитила европске пољопривреднике који нису могли да се такмиче са јефтинијим увозом. Мађарска ће увести додатне заштите својим националним надлежностима. Брисел и Европска комисија издали су мађарске фармере и уместо тога подржавају украјинске олигархе”, рекао је Нађ на конференцији за новинаре, преноси Асошиејтед прес.


Он је навео да је влада донела одлуку о плану у пет тачака за помоћ мађарским пољопривредницима, укључујући захтев да продавци и логистичке компаније извештавају мађарску владу о ограниченим производима који се увозе преко Украјине, без обзира на земљу порекла тих производа.


Нађ ​​је додао да ће прерађени производи од украјинског жита такође бити предмет ограничења. Мађарска је прошле године увела забрану увоза 24 украјинска пољопривредна производа, али је рекла да ће дозволити њихов трансфер преко своје територије. Забрана се односила на житарице, уљарице, брашно, јестиво уље и неколико производа од меса. Влада је прошлог месеца скинула украјински природни мед са листе.


Мађарска је једна од земаља ЕУ које су пружиле најмању подршку Кијеву током рата са Русијом. Убрзо након почетка потпуне руске инвазије у фебруару 2022, Мађарска је изјавила да неће обезбедити оружје Кијеву нити дозволити његово пребацивање преко своје источне границе. Такође се залагала против санкција Москви и запретила да ће онемогућити финансијску помоћ ЕУ њеном ратом разореном суседу.

bottom of page