top of page

Зашто Мађарска одлаже ширење НАТО-а

Високи мађарски званичници прекорили су у више наврата последњих неколико дана Шведску и Финску због односа њихових влада према званичној Будимпешти, наводећи да је "Мађарска последњих година била мета неистинитих и лажних оптужби" од стране политичара ових двеју земаља.



Министар одрбране и шеф кабинета мађарског премијера, одвојено су говорили и овом питању, откривајући шта је заправо главни камен спотицања када је реч о давању зеленог светла да нордијске земље приступе НАТО-у.


Министар одбране Кристоф Салај-Бобровницки, који је присуствовао састанку министара одбране чланица Европске уније у Стокхолму, имао је билатералне разговоре са шведским министром одбране Палом Јонсоном и финским Анти Кајконеном. Салај-Бобровницки је нагласио да су оба састанка била фокусирана на ратификацију приступања тих земаља НАТО-у. Он је уверио своје партнере да је мађарска влада од самог почетка подржавала приступање њихових земаља, али да је Будимпешта последњих година била мета "неистинитих и лажних оптужби политичара ових двеју земаља".

"Мађарска заслужује више поштовања и зато бисмо желели да будемо у могућности да се укључимо у политички дијалог као партнери и савезници од поверења, када се процес ратификације заврши“, рекао је он.


Истакао је да став Мађарске према рату у Украјини остаје непромењен и да његова влада неће допринети наставку и ескалацији рата, ни слањем муниције, ни оружја. Додаје да истовремено његова земља настоји да обнови своју одбрамбену индустрију, коју су у прошлости "демонтирале левичарске владе", и да се придружи крвотоку европске одбрамбене индустрије у наредним годинама.

Посланичка група владајућег Фидеса подељена је по питању чланства Шведске и Финске у НАТО-у, признао је лидер посланичке групе Фидеса Мате Кочиш. Додао је да је премијер тражио од посланичке групе да подржи чланство Финске и Шведске у НАТО-у, али да је та тема наишла на опречне ставове посланика. Политичари ових двеју земаља су протеклих година, како је рекао, „на груб, неоснован и често вулгаран начин вређали Мађарску, а сада траже услугу“.


Да поделе по овом питању постоје, потврдио је и Гергељ Гуљаш, шеф кабинета мађарског премијера. Иако је Виктор Орбан у прошлости више пута изражавао спремност Мађарске да ратификује проширење НАТО-а новим чланицама, очигледно је да нису сви у владајућој странци одушевљени тим предлогом.

"Неки политичари из владајуће странке траже уверавања од два нова скандинавска кандидата за НАТО да ће политички мотивисани напади престати када се придруже одбрамбеном савезу. Чини се да неки владини политичари нису вољни да испишу бланко чек за нове кандидате, због чињенице да су владе обеју земаља последњих година показале прилично непријатељство према Будимпешти", каже Гуљаш.


Он у исто време подсећа да је НАТО одбрамбени савез, уз уверење да ће новим проширењем он бити додатно ојачан.


"Истовремено, ризици се повећавају, посебно када је реч о Финској. Дозвољавајући им да се придруже, Мађари дају гаранцију да ће ове државе штитити мађарски војници, ако буде потребно. Уколико им дамо такву гаранцију, очекујемо одговор на питање зашто су Мађарску последњих година редовно клеветали шведски и фински политичари", рекао је он.

Упитан о дебати у посланичкој групи Фидеса о ратификацији финског и шведског чланства у НАТО-у, Гуљаш је додао да је та група констатовала да је Мађарска веома често била критикована у Шведској и Финској и да су ти напади „потпуно неосновани, непоштени и неправедни”. Штавише, наставио је он, шведски и фински правосудни системи садрже "мање елемената који гарантују владавину права него мађарски".

Он је рекао да медијска политика у скандинавским земљама не задовољава високе стандарде који су постављени Мађарској, додајући како мисли на недостатак конзервативно оријентисаних медија у двема нордијским земљама и на монопол левичарских медијских гиганата. Он је такође приметио да у Шведској и Финској нема оне врсту контролно-жалбених инстанци које деценијама постоје у мађарском правосудном систему.


"Пре свега, очекујемо да обе земље искажу више поштовања према Мађарској“, поручује министар Гергељ.


У критици владе премијера Орбана посебно је активна финска премијерка Сана Марин. Након више негативних изјава на рачун званичне Будимпеште, она је на Твитеру прошлог новембра оптужила Мађарску да покушава да добије задржана средства ЕУ одлагањем ратификације приступања Финске и Шведске НАТО-у. Премијер Виктор Орбан је у одговору рекао да Мађарска никада није повезивала ова два питања и да то неће чинити ни убудуће.


Питање кандидатуре Финске и Шведске за чланство у НАТО-у већ седам месеци чека у мађарском парламенту, а осим Мађарске, једино Турска још није одобрила улазак двеју земаља у западни војни савез.

bottom of page