top of page

Зашто је "Шпар" љут на Орбана?

Мађарски премијер Виктор Орбан и његова влада налазе се у средишту скандала са аустријском компанијом "Шпар", која је власник трговинских ланаца у Мађарској, али и другим земљама.



Извршни директор компаније "Шпар", Ханс Рајш, изнео је у јавност информације да је Орбан од њега тражио да његови рођаци инвестирају у компанију, а када је добио негативан одговор, влада је повећала је порезе на екстрапрофит и органичила цене. Због тога, "Шпар" премешта капитал из Мађарске у Швајцарску, пренели су мађарски медији.


Рајш је објаснио да мађарска влада жели да преузме власништво над другим највећим ланцем хране на мађарском тржишту. Kао резултат тога, компанија „Шпар“ почела је да извлачи капитал из Мађарске. Kомпанија са седиштем у Салцбургу дала је нека од управљачких права над својим филијалама у северној Италији, Словенији, Хрватској и Мађарској својој подружници у Швајцарској.


Ханс Рајш је рекао да Орбанова влада малтретира њихову компанију додатним порезима и ограничењима цена. Због тога су поднели жалбу Европској комисији и модификовали рад своје мађарске подружнице како би је заштитили од „Орбанових руку”.


Рајш је рекао да их је Орбан "замолио да пусте једног од његових рођака у мађарску филијалу као инвеститора". Дугорочни план, додао је аустријски извршни директор, био је преузимање власништва над „Шпаром Мађарска".


Рајш је додао да то није једини проблем. Прошле године, Европска комисија је у извештају истакла да су мађарски олигарси остварили уплив у много страних компанија. Штавише, број страних тржишних учесника који се жале на прекршаје и застрашивања мађарских власти континуирано расте.


Мађарска влада је медијима кратко одговорила на питања о „Шпару“, наводећи да је Европска унија проценила да је њихов порез на вишак профита законит. „То су чињенице. Свака друга изјава је неоснована“, навели су из Орбановог кабинета.


Рајш је навао да су мађарску компанију поделили на два дела како би избегли могући губитак. Узели су права на управљање имовином и зградом, малопродају и логистику од своје мађарске подружнице и дали их својој швајцарској компанији.


Стране компаније као што су „Лидл“, „Шпар“, „Теско“ и „Ошан“ доминирају у мађарском сектору малопродаје хране. Мађарска влада је повећала порез на вишак добити на малопродајне компаније са 4,1 на 4,5 одсто. Kао резултат тога, приход мађарских подружница је знатно опао.


Аустријски ланац је, стога, поднео жалбу Европској комисији против мађарске владе, наводећи да Орбанова пореска политика крши законе ЕУ, посебно у погледу слободног кретања робе. Аустријски министар економије Мартин Kохер и министар иностраних послова Александер Шаленберг подржали су тај потез.


Губитак „Шпара“ у 2023. износио је 47,8 милиона евра, а само годину дана радније био је 32,8 милиона евра. „Шпар“ је пети највећи послодавац у Мађарској са 14.000 запослених. Поседује два логистичка центра, две месне фабрике, додатни погон и 368 продавница. Зарада „Шпара“ пре камата и пореза износила је 120 милиона евра у 2023.

bottom of page