top of page

„Зелени“ амандмани милионске вредности

Опозициона странка Парбесед (Дијалог) поднеће пакет амандмана од 300 милијарди форинти (748,5 милиона евра) на предлог Закона о буџету за 2023. годину. Амандманима се промовишу зелени програми, рекао је портпарол те странке.



Пакет амандмана укључује 200 милијарди форинти намењених за енергетски ефикасну модернизацију зграда и 50 милијарди за модернизацију водовода, рекао је Ричард Барабаш на конференцији за новинаре.


Странка предлаже издвајање 30 милијарди форинти за пројекте чишћења животне средине, рекао је он. Парбесед даље предлаже да се издвоји 10 милијарди форинти за подршку зеленим невладиним организацијама, 8 милијарди за фонд за заштиту животиња и 5 милијарди за очување и оживљавање великих језера, рекао је Барабаш.


Предлог државног буџета за 2023. годину показује да би пета Орбанова влада желела да драстично повећа своје пореске приходе. Наводи се да ће компаније платити то повећање, али бројке не говоре у прилог томе, тврди лист "Непсава". Он пише да влада планира да прикупи 5.500 милијарди форинти (13,74 милијарди евра) додатног пореза 2023. године. Допринос пореских обвезника ће порасти за једну трећину. Према Непсави, влада покушава да убеди људе да порез неће утицати на њих. Међутим, то није тачно, пише лист, и наводи пример авио-компаније Ryanair. Та нискотарифна компанија најавила је раније да ће прихватити одлуку владе да плаћа већи порез, али је одлучила да путници буду ти који ће, кроз повећане цене карата, платити тражени порез. Сличне одлуке, пише лист, најављују и друге компаније.



bottom of page