top of page

Зеленски: Мађарска игра опасну игру

У интервјуу за Ле Монд, украјински председник Володимир Зеленски рекао је да Мађарска „зна последице окупације од стране фашистичког режима“, али су њене поруке Украјини радикалне. Рекао је и да је свет требало да стави Путина "на његово место" на почетку рата.



Володимир Зеленски рекао је да је 90 одсто европских лидера на страни Украјине, иако се мишљења разликују унутар друштава. У интервјуу за Ле Монд, он је рекао да је Европа пре потпуне инвазије Русије била веома амбивалентна, али да ју је инвазија ујединила око Украјине.


„Захваљујући овој подршци, Украјина је успела да заустави Русију“, рекао је он и додао да мађарски премијер Виктор Орбан понекад „игра веома опасну игру“.


„Ово је посебно опасно за саму Мађарску. Та земља зна шта је инвазија, зна последице фашистичког режима, а ја сам изненађен да су поруке Будимпеште Украјини радикалне. Ни играње игрица са Трампом неће успети. Он је независни лидер. Нико не воли да има слабе пријатеље“, додао је он.


Украјински председник сматра да је Европа од почетка рата направила много грешака у суочавању са руском агресијом на Украјину. На пример, сви су покушали да се „рукују са Путином“ како би показали да се он може умирити. „Све је кренуло наопако. Није било довољно јаке позиције након инвазије на Крим и рата у Донбасу“, рекао је он.


Онда су, каже Зеленски, после агресије сви гледали у Америку, хоће ли увести санкције. "Европа и САД су требале да преузму вођство и уведу оштре санкције. На крају, успоравање испоруке оружја значи да постоји ризик од треће грешке: покушаја да се скрене светска пажња са Украјине“, упозорава Зеленски.


Зеленски је такође рекао да је ситуација на украјинском фронту сада боља него што је била у последња три месеца. „Могу да вам дам ове свеже информације: ситуација се много побољшала у односу на последња три месеца“, рекао је.


Он је признао да се војска суочава са потешкоћама због недостатка артиљеријске муниције, ваздушне блокаде, руског далекометног наоружања и веома тешких удара беспилотних летелица. Међутим, рекао је да су успели да зауставе руско напредовање, наневши нападачу велике губитке.


„Тешко је бити превише позитиван данас док траје рат, можемо бити позитивни само када завршимо овај рат, када постоји праведан мир и ми победимо. Али, ако желимо да будемо реални данас, напредовање Русије је стало“, рекао је он.


Одговарајући на позив француског председника Емануела Макрона да се западне трупе пошаљу у Украјину, он је рекао: „Све док Украјина држи своје позиције, француска војска може да остане на француском тлу".

bottom of page