top of page

И кинеске фирме у доградњи нуклеарке у Пакшу

Постоји могућност да се у пројекту доградње мађарске нуклеарке Пакш 2, појаве и кинеске компаније, које тренутно истражују могућности за примену свог искуства у том послу, рекао је у интервјуу за Портфолио Гергељ Јакли, генерални директор нуклеарне електране Пакш 2.



Јакли је рекао да су у Кини тренутно у изградњи 52 нуклеарне електране и да је из тог разлога француски партнер у пројекат Пакш 2 увео Кинезе. „Три гигантске компаније покривају целу нуклеарну индустрију у Кини, тако да с пуно поверења гледамо на ову сарадњу“, рекао је извршни директор.


Он је истакао да сума од 12,5 милијарди евра „остаје на месту” код руског главног извођача, али је додао да нигде у западној Европи нису испуњени пројектовани трошкови изградње било које нуклеарне електране.


Постројење за топљење, произведено за нове блокове реактора у Пакшу је спремно, а друга велика компонента, реакторска посуда, тренутно је у фази израде у Санкт Петербургу, рекао је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто. Одговарајући на питање на конференцији за новинаре, сазваној другим поводом, он је рекао да је производња тих компоненти „прекретница“ и да ће оне у Мађарску на лето, "што је пре рока".


Он је појаснио да ће суд реактора, који је заправо његово „срце, где се дешава стварна ланчана реакција“, бити висок 11 метара, пречник 4,5 метара, са зидом дебелим 30 центиметара. Постројење ће бити тешко 330 тона и радиће најмање 60 година на 330 степени Целзијусових, под притиском од 162 бара.


Према речима министра, доградња Пакша напредује према раније утврђеном распореду. Покретање нових блокова почетком наредне деценије значиће велики корак ка енергетској безбедности, рекао је он.


"Блиске везе између немачких и кинеских компанија су очигледне из Мађарске, а није јасно о чему разговарају у Бриселу и вероватно немају појма како се транзиција електричних аутомобила дешава у стварном свету. Када Европска унија предузме акцију против кинеских компанија, треба да погледају Мађарску и виде да највеће немачке и кинеске компаније веома блиско сарађују у аутомобилској индустрији. Мислим да је кампања против кинеских компанија штетна и за европску привреду јер видимо блиске међусобне везе између немачких и кинеских компанија, а такође видимо да одређене стратегије немачких компанија, чији је успех такође у интересу Европе, не могу бити успешан без кинеских добављача“, рекао је он.


Према Сијартовим речима, могуће је "производити идеологије и говорити да је нешто политички неприхватљиво, али чињенице су чињенице“. Он је рекао да се радује предстојећој посети кинеског председника Мађарској и додао да ће детаљи посете бити објављени 29. априла.


Одговарајући на питање о могућем самиту Мађарска-Украјина, рекао је да би он могао да се одржи тек након што етничка заједница Мађара у Транкарпатији добије назад права која је имала пре 2015. „Самит може да се одржи само када се права врате, а не када се дају обећања“, рекао је он.


„Спремни смо за то. Наша очекивања су јасна и поднели смо их у једанаест тачака. Стално разговарам са својим колегама, шефом кабинета председника Украјине Андријем Јермаком и украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом, и они знају шта бисмо желели, знају шта очекујемо и надам се да ће они то узети у обзир“, рекао је Сијарто.


Одговарајући на питање у вези са одобравањем америчког пакета подршке Украјини, он је рекао да ту одлуку треба препустити америчким бирачима који ће у новембру имати прилику да изнесу своје мишљење о томе какву будућност желе свету у погледу мира или пак рата. „Искрено се надамо да ће ова одлука довести свет ближе миру, а не ескалацији рата“, додао је он.

bottom of page