top of page

И Мађарска гласала за санкције Русији

Гласање званичне Будимпеште за то да ЕУ уведе санкције Русији, изазвало је прилично изненађење у јавности, тим пре што је управо ових дана "Гардијан" писао како је Мађарска једина чланица ЕУ која на састанку амбасадора ЕУ није дала пуну подршку листи руских грађана којима ће бити забрањено путовање и заплењена имовина.


Виктор Орбан и Петер Сијарто

Упркос оваквој најави западних медија, председник Европског савета Шарл Мишел добио је, приватним каналом, подршку од стране мађарског преми-јера Виктора Орбана и објавио да је коначно "постигнута једногласност око целог пакета".


Касније је неколико високих владиних званичника нагласило да и у западним и у источним медијима постоје лажне вести о позицији Мађарске. Министар спољних послова Петер Сијарто је у видео снимку објављеном на својој Фејсбук страници истакао да је "став Мађарске јасан": "Подржавамо територијални интегритет Украјине и нећемо разбити јединство Европе, као што никада нисмо. Западни медији нису ништа бољи од источних. Објављене су лажне вести о ставу Мађарске. Она је део заједничког европског одговора. Као што раније нисмо уложили вето на питање санкција истоку, нећемо ни сада."


Сијарто је говорио и о томе да, иако ситуација ескалира, Мађарска наставља да се ослања на дипломатију. Он је додао да је последњих година много урађено на унапређењу мађарско-руских односа, односно на „одржавању цивилизоване сарадње са Москвом, упркос изузетно неповољним глобалним и регионалним кретањима, али у садашњој ситуацији нико не може да предвиди како ће се европско-руски односи развијати у будућности. Надам се да неће сва врата бити затворена“, рекао је Сијарто.


Портпарол владе Золтан Ковач је у својој објави негирао да ће Мађарска ставити вето на заједничку резолуцију ЕУ о Украјини. Он је истакао да је премијер Виктор Орбан већ изјавио да је Мађарска део заједничког става ЕУ и да је у току дијалог на високом нивоу између Будимпеште и Брисела.


Земље чланице Европске уније договориле су нове санкције Русији, а Европска комисија ће у консултацији са својим партнерима што пре дефинисати пакет рестриктивних мера, рекла је у међувремену председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Казнене мере треба да ступе на снагу већ данас, а за санкције је, како је нагласила, гласала и Мађарска.

bottom of page