top of page

И мађарски фармери на протесту у Бриселу

Пољопривредници из Словачке, Мађарске, Пољске, Чешке и Румуније удружили су се током демонстрација у Бриселу, протестујући против прекомерног увоза јефтиног жита из Украјине. По њиховом мишљењу, нерегулисани увоз поткопава локалне произвођаче и озбиљно наноси штету пољопривредном сектору ЕУ.



Произвођачи су незадовољни чињеницом да су силоси са капацитетом од 150% у поређењу са нормалним нивоима у ово доба године, а неки дистрибутери су купили украјинско жито за делић цене од уобичајене, локалне. Како показују истраживања, Украјина је у стању да тако економично производи своје жито уз употребу хемикалија и процеса који су годинама забрањени у ЕУ, чиме добија предност у односу на пољопривреднике земаља чланица.


Мађарски савез пољопривредника МАГОС објавио је саопштење на својој веб страници у којем се наводи да су „Мађарску на протестима представљали МАГОС и НАК, који су дозволиле белгијских власти". Пропис ЕУ о забрани увоза житарица из Украјине истиче 5. јуна, па је главни захтев на протесту пољопривредника био да се забрана продужи. Представнике демонстраната дочекао је пољски комесар ЕУ за пољопривреду Јануш Војчећовски.


Министарство пољопривреде Мађарске такође подржава акцију мађарских пољопривредних организација НАК и МАГОС, који су заједно са источноевропским пољопривредницима изашли на улице у Бриселу, у знак подршке продужењу мера забране увоза украјинског жита, саопштило је министарство.


Иштван Нађ, министар пољопривреде, рекао је да се мађарска влада и организације пољопривредника слажу око циља да се осигура да украјинско жито, произведено без поштовања строгих прописа у ЕУ и самим тим по много нижој цени, стигне на своја традиционална тржишта и не нарушава функционисање источнеевропског тржишта житарица.

bottom of page