top of page

И опозиција поднела предлог резолуције

Мађарска опозициона партија Парбесед саопштила је да ће поднети парламенту нацрт резолуције у којој се наводи да само повлачење Русије из Украјине може донети мир.



Обраћајући се на онлајн конференцији за штампу, посланиca Парбеседа Тимеа Сабо критиковаla jе нацрт резолуције који су владајуће странке поднеле поводом обележавања годишњице почетка рата у Украјини, рекавши да му недостају „основне чињенице“ као што су „руски председник Владимир Путин је кривац за избијање рата“ и да је „руска војска починила злочине против човечности“.


У нацрту резолуције, додала је она, такође није споменуто да је кључ мира повлачење руских снага из Украјине. Парбеседов документ, међутим, „јасно ставља до знања да су кривица за рат на Путину и Русији“ и „позива на хитно повлачење“ Русије, рекла је посланица. Такође позива међународне организације да починиоце ратних злочина позову на одговорност пред међународним судом, рекла је она.


Нацрт резолуције такође подржава санкције које је Русији увела Европска унија и позива владу да настави да подржава пакете санкција. Сабо каже да санкције нису криве за „рекордну стопу инфлације у Мађарској“ од 26 одсто и подсећа да је просечна инфлација у ЕУ 10,5 одсто. Документ позива владу да учини све што је у њеној моћи да подржи избеглице из Украјине и цивилне групе које им помажу. Додаје се да би Мађарска као посвећена чланица ЕУ и НАТО-а требало да помогне мировним напорима међународних организација и позива медије и „владину пропагандну штампу“ да „окончају своју проруску кампању дезинформација“, рекла је Тимеа Сабо.

bottom of page