top of page

И "Рихтер" на црној листи Украјинаца

Лов на вештице који се спроводи према мађарским компанијама у Украјини није окончан случајем ОТП банке, јер власти те земље намеравају да повуку локалну дозволу за стављање у промет десетина Рихтерових лекова, изјавио је у Луксембургу министар спољних послова Петер Сијарто.



Он је на конференцији за новинаре у паузи седнице Савета ЕУ за спољне послове истакао да су у ЕУ у току „припреме за светски рат” с обзиром на све критичнију ситуацију у Украјини, где је Мађарска под огромним притиском за који он очекује да ће се интензивирати у наредних месеци.


Као пример за то је навео да поред 500 милиона евра које је блокирала Мађарска, државама чланицама треба обезбедити још 1,5 милијарди евра за испоруке оружја Украјини из Европског мировног фонда.


"Мађарски став остаје непромењен и јасан. Док не добијемо гаранцију од украјинске стране да ће зауставити лов на вештице на мађарске компаније које послују у Украјини, не можемо да пристанемо на такве одлуке", нагласио је.


Он је дискриминацију мађарских компанија назвао неприхватљивом, наводећи неосноване процедуре и фиктивне разлоге. Подсетио је да је мађарска ОТП банка раније била стављена на листу међународних спонзора рата.


"Сада, када се чинило да је ствар решена, Кијев жели да повуче одобрење за четрнаест лекова које продаје мађарска фармацеутска компанија Рихтер. Разлози за потез против против највеће мађарске фармацеутске компаније су неосновани, као и у случају ОТП банке. Рихтер није повредио никаква правила у Украјини и ни на који начин није прекршио никакве санкције. Чињеница да они делују у Русији не крши ниједан закон. Фармацеутска индустрија није ни под каквим санкцијама“, нагласио је он.


Напоменуо је и да им је, када су затражили од украјинске владе да Тужилаштво уклони ОТП банку са црне листе, речено да је то ствар која је потпуно независна од њих, а да је касније одлука владе да банку скине са листе донекле „поткопала“ кредибилитет тог аргумента. Министар сматра да ће и у случају Рихтера ситуација бити поновљена, будући да је одлука више политичка него професионална, а да су менаџмент и правила остали непромењени.


"Због тога смо замолили наше украјинске колеге да дођу у Будимпешту како бисмо разрадили решење и постигли договор који ће нам пружити довољну гаранцију да се ова врста непријатности неће поновити мађарским компанијама у Украјини из чисто политичких разлога. Украјинска агенција за борбу против корупције до сада није позитивно одговорила на позив, нису ни дошли. Још их чекамо у Будимпешти, наше колеге су спремне, тако да није на нама да ли ће до таквог договора доћи или не“, додао је он.

bottom of page