top of page

Из владе обећавају повишице за наставнике

Влада је опредељена за повећање плата наставника у што је могуће већем обиму у наредне три године, кажу у Министарству унутрашњих послова, надлежном за област просвете.



Влада је прошле године одржала до сада најшире консултације у сектору образовања, које обухватају 33.000 упитника, враћених влади до краја лета и још 130.000 оних које су ђачки родитељи вратили ове зиме, рекао је државни секретар Бенце Ретвари у видео-снимку на Фејсбуку.


Према његовим речима, влада је у децембру одржала и непосредне консултације са 400 наставника и директора школа, као и округле столове о образовању и састанке са штрајкачким одбором Синдиката наставника. План је да се плате у просвети повећају коришћењем средстава из централног буџета и фондова ЕУ, што ће омогућити повећање за 21 одсто ове године, за 25 одсто у 2024. и за 29 одсто у 2025. години, рекао је Ратвари.


„Просечна месечна плата наставника ће порасти за 75 одсто, и то на 777.000 форинти (1.940 евра) у бруто износу, у наредне три године“, додао је он.

bottom of page