top of page

Изјава из Берлина потресла Будимпешту

Мађарско Министарство спољних послова позвало је за на разговор немачког амбасадора у Будимпешти, због недавних изјава Мајкла Рота о антисемитизму у Мађарској. "Када следећи пут проговори о тако озбиљној теми, најпре нека погледа око своје куће", поручио је Роту мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто.



Државни секретар за европске послове у немачкој влади Мајкл Рот јуче је изнео "оптужбе за антисемитизам на рачун Мађарске", написао је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто на свом Фејсбук профилу.


"Због јучерашње изјаве Мајкла Рота, секретара за спољне послове из редова немачких социјалдемократа, у којој је изнео оптужбу против Мађарске, затражили смо разговор са амбасадором Немачке, који ћемо обавити у Министарству спољних послова у понедељак. Пошто ћу тада бити у Кини, амбасадора ће дочекати заменик министра Мађар Левенте", стоји у саопштењу министра Сијарта.


Он такође додаје да је јеврејска заједница у Мађарској сигурна и да је у периоду између 2012. и 2014. године, када је радио као мађарски државни секретар за спољне послове, имао много жестоких разговора са Ротом.


"Мајкл Рот користи сваку прилику да нападне Мађарску и Пољску. Радије бисмо на такве нападе само одмахнули, али је Рот овога пута рекао нешто после чега је немогуће ћутати", написао је Сијарто, затраживши од немачког државног секретара да прекине "недостојан напад на мађарски народ" и истовремено му предложио да, када следећи пут проговори о тако озбиљној теми, "најпре погледа око своје куће".


bottom of page