top of page

Инвестиције достигле 13 милијарди евра

Мађарска је у 2023. години привукла инвестиције у износу од рекордних 13 милијарди евра, објавио је данас министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.



Светска економија се, према његовим речима, суочила са "веома озбиљном кризом" пошто је ниво глобалних инвестиција од 2021. до 2022. године пао за 12,5 одсто, а у првој половини 2023. године је забележен пад улагања за додатних 30 одсто, преноси агенција МТИ.


Сијарто је истакао да је Мађарска упркос негативним глобалним трендовима у 2022. години привукла 6,5 милијарди евра страних инвестиција, а у 2023. години више од 13 милијарди евра, уз подршку грантова Владе Мађарске у износу од две милијарде евра. Инвестиције су отвориле рекордних 19.000 радних места у земљи, рекао је мађарски министар.


Кина је прошле године била највећи страни инвеститор у Мађарској, а друга највећа група улагача су локална предузећа, што значи да Мађарска сада има јак пословни сектор који може да се такмичи са страним инвеститорима. Мађарска је победник "нове ере глобалне економије" пошто је привукла многе инвестиције из индустрије електричних возила која ће дефинисати нову еру, закључио је Сијарто.


Кинески произвођач електричних аутомобила "БYД" ће градити своју прву европску фабрику у мађарском граду Сегедину, пренели су медији у децембру.

bottom of page