top of page

Како зауставити пакистанске мигранте

Министар спољних послова Петер Сијарто састао се у Будимпешти са Билавалом Бутом Зардаријем, својим пакистанским колегом, како би разговарали о билатералним односима, миграцији и енергетској кризи.



На заједничкој конференцији за новинаре, Сијарто је рекао да се обе земље суочавају са озбиљним безбедносним изазовима које представља њихово непосредно суседство, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова. Мађарски министар је истакао да се притисак који стварају илегалне миграције повећава због ширења тероризма и радикалних идеологија. Он је изразио захвалност Пакистану на његовој улози у сузбијању илегалних миграција и борби против тероризма.



Сијарто је подвукао да је мађарска нафтна и гасна компанија МОЛ практично једина западна енергетска компанија која је још увек присутна у тој јужноазијској земљи. МОЛ ће наставити своје инвестиције у Пакистану и обезбедити посао за 800 људи, рекао је он.


Домаћин састанка је похвалио мађарско-пакистанску сарадњу у многим областима и најавио да ће удвостручити број државних грантова пакистанским студентима на 400, на мађарским универзитетима.


Министри су потписали споразуме о сарадњи у области високог образовања, дипломатског усавршавања и спорта.

bottom of page