top of page

Како најлакше до мађарског држављанства

У ситуацији када многи не могу да пронађу посао у својој земљи или су запали у финансијску кризу, решење проблема траже у иностранству и селидби. Велики број грађана Србије преселио се протеклих година у Мађарску, а неки то тек намеравају да учине. Уколико мислите да имате право на мађарско држављанство, али нисте сигурни, ово су услови за његово добијање.



Први услов је да имате претке који су рођени на територији Војводине пре 1921. године (до тада је цела Војводина припадала Мађарској) или да су ваши преци (отац, мајка, баба, деда) рођени између 1941. и 1945. године у Бачкој (у том периоду само Бачка је припадала Мађарској). Што се језичког знања тиче, потребно је да оно буде на нивоу Б1 или више.


Ако можете да добијете двојезичан извод у својој општини, свакако тражите. Уколико у вашем месту није могуће добити извод на мађарском, потребно је да вам судски тумач преведе извод. Што се тиче извода ваших предака свеједно је када сте их извадили, немају рок трајања. Уместо крштенице можете приложити и умрлицу, сви подаци који су потребни су ту, тако да нема разлике. Деца старија од 14 година долазе на предају документације и разговор.


Цела породица подноси захтев у исто време. Потребно је да приложите и ваш венчани лист. Ако супружник нема претке и подноси захтев преко вас, потребно је да будете 5 година у браку (ако имате заједничку децу. У том случају и деца треба да имају мађарско држављанство) или 10 година (ако немате децу).


Нема потребе да прилажете венчани лист из претходних бракова (ако сте сада у браку), само наведете на формулару да сте били у браку. У случају да сте разведени и нисте у браку тренутно, потребан је венчани лист из претходног брака. Ни за претке не прилажете венчани лист.


Где може да се преда захтев за добијање држављанства? У Београду или Суботици. По Војводини се организују конзуларни дани у различитим местима и ту можете такође предати захтев. У Мађарској можете предати захтев само у већим центрима, није више могуће у селима.


Разговор можете заказати телефоном. Добићете термин у наредних неколико недеља. Са собом тада понесите и документацију. Разговор најчешће траје 20-ак минута, али може да потраје и дуже. Ако мађарски није ваш матерњи језик, дакле ако сте га учили, могуће је да ће вас службеници мало дуже испитивати, да би могли да реално процене ваше знање. Немојте очекивати да вам одмах након разговора кажу како сте прошли. Ако је разговор био успешан, поштом ћете добити позив за заклетву.


После разговора ваш захтев се шаље у имиграционо одељење у Будимпешти и потребно је између 6 и 10 месеци да се одобри. Ако је ваше знање мађарског задовољавајуће, добићете позив за заклетву. Поново позовите амбасаду и закажите термин за заклетву. Она је раније била формалност, али сада може да се деси да вам и том приликом поставе додатна питања на мађарском. Уколико нису задовољни вашим нивоом знања, даће вам месец, два или три да дођете на још један разговор.


Мађарски пасош и личну карту можете да извадите пар недеља након добијања држављанства. Не морате мењати пребивалиште, дакле можете оставити српску адресу у документима.



bottom of page