top of page

Како очувати производњу челика у ЕУ

Јасно је да је Европској унији потребна сопствена индустрија челика, али је потребна флексибилнија и активнија подршка за зелену транзицију индустрије, сматра мађарски државни секретар за индустријску политику и технологију Гергељ Фабијан.



Фабијан је присуствовао радном ручку Европске комисије у Бриселу, на коме је било речи о изгледима индустрије челика у блоку, заједно са представницима других држава чланица, десетак европских компанија и шефом Европског удружења за челик. ЕК су представљали Марош Шефцовић, извршни потпредседник за Европски зелени договор, међуинституционалне односе и предвиђање и Маргрет Вестаџер, извршни потпредседник за Европу за дигитално доба и конкуренцију.


У разговору за МТИ након састанка, Фабијан је рекао да су стратешки циљеви очување производње челика у ЕУ, а посебно у централној и источној Европи, и прелазак на производњу зеленог челика без угљеника. Државни секретар је рекао да повећани индустријски капацитети Мађарске такође захтевају челик.


Индустрија челика запошљава десетине хиљада људи у централној и источној Европи, рекао је Фабијан и цитирао шефа Европског удружења челика, који је рекао да сваки директни посао у индустрији челика додаје још седам индиректних послова у ланцу вредности индустрије.


Државни секретар је рекао да је након састанка у петак и ЕК постало јасно да је потребно више ресурса да би индустрија челика постала зеленија и да је потребно ове програме поједноставити како би заинтересованим странама био лакши приступ.


Фабијан је рекао да постоји више врста ресурса ЕУ који се могу користити за подршку зеленој транзицији, као што су фондови за модернизацију и иновације.

bottom of page