top of page

Камерон лобира код Орбана за Шведску

Чини се да су британски конзервативци поново активирали своју дуго неактивну телефонску линију према мађарском премијеру Орбану, како би лобирали за пријем Шведске у НАТО.



Британска влада је једна од најгласнијих присталица наоружавања Украјине и ширења одбрамбеног савеза против "руске претње", па није изненађујуће што је бивши премијер и недавно именовани министар спољних послова Дејвид Камерон, ступио у контакт са мађарским премијером по том питању.


"Морамо задржати подршку Украјини и заштитити њену безбедност. Разговарао сам о томе данас са мађарским премијером Виктором Орбаном и указао на важност брзог приступања Шведске НАТО-у, како би савезници били сигурнији, НАТО јачи, а евроатлантски простор безбеднији“, написао је Камерон на Твитеру.


Позив је стигао истог дана када је мађарски премијер најавио да је позвао свог шведског колегу Улфа Кристерсона у званичну посету Мађарској. Очекује се да ће разговарати о чланству Шведске у НАТО-у, као и о билатералним односима. Однос Мађарске и те нордијске земље имао је боље дане – две владе се суштински разликују не само по питању одговора на рат у Украјини, већ и по питањима као што су ЛГБТК права или миграција.


bottom of page